Nejoblíbenější jídla pro děti: čím je potěšit?
Vaříte dětem? Pak určitě víte, že vymýšlet jídla tak, aby jim chutnala a zároveň byla nutričně hodnotná, může být někdy trochu oříšek. Děti mohou být poměrně náročnými a nevděčnými strávníky. Obvykle mají pár svých oblíbených jídel a do poznávání a ochutnávání nových se úplně nehrnou. To však k dětskému věku patří a není na tom nic špatného. I tak ale věříme, že se vám bude hodit nějaká ta inspirace do zásoby.
Dětská jídla většinou bývají chuťově nepříliš výrazná. Nemusí to být nutně pravidlem, ale s olivami, sušenými rajčaty nebo snad artyčoky obvykle neuspějete a ani není třeba takové potraviny dětem nutit. Zkuste se sami vrátit ve vzpomínkách na prázdniny u babičky. A jak vám tam chutnalo!
V našem článku najdete pestrou škálu nejrůznějších receptů, ze kterých si vyberou nejmenší děti, předškoláci, ale i „puberťáci“. Jídla pro děti volte vždy podle svých zkušeností i schopností a také chuťových preferencí vašeho dítka. Přece jen vy jej znáte nejlépe.
Rajská polévka
Rajská polévka (ale i omáčka) jsou obvykle vděčným jídlem. A to hlavně díky sladké chuti. Rajskou omáčku miluje nejedno dítě, a to jak na špagetách, tak i s knedlíkem. Pokud ji v sezoně připravíte z čerstvých rajčat, je to možnost, jak do jídelníčku zařadit zeleninu, kterou některé děti odmítají.
Zkuste si připravit naši variantu rajčatové polévky se smetanou. Vhod také může přijít pórkovo-bramborový krém, který je nenáročný na čas i suroviny. V zimě zahřeje polévka z mrkve, batátů a kokosového mléka.
Krupicová kaše
Domácí pizza
Tvarohové knedlíky
Sladkými jídly u dětí obvykle zabodujete. Nemusíte se jim však vyhýbat, i sladká jídla mohou být nutričně plnohodnotná. Přesně tak tomu je právě v případě tvarohových knedlíků. Použité ovoce můžete měnit podle sezony nebo stavu mrazáku a zásob v něm.
Proto vám v dnešním článku přinášíme rovnou tři variace na ovocné knedlíky. Vyzkoušejte tvarohové knedlíky s borůvkami, jahodové tvarohové knedlíky, meruňkové knedlíky.
Špagety
Špagety patří k nejoblíbenějším jídlům vůbec, a to nejen u dětí. Proto se jistě shodneme, že receptů na špagety není nikdy dost a taková inspirace se neztratí. V řádcích níže najdete tipy na oběd nebo večeři s masem či bez.
Minimum času i ušpiněného nádobí: to jsou špagety Pomodoro z jednoho pekáče. Oblíbenou „boloňskou“ tentokrát zkuste bez masa, ale i s masem. Chcete změnu? Těstoviny zkuste vyměnit za bramborové noky. Rychle na stole budou noky s krémovou dýňovou omáčkou. A stejně tak zapečené noky s mozzarellou.
Palačinky a lívance
Jejich velkou výhodou je jednoduchá příprava a variabilita. Můžete je podávat na sladko i slano. K snídani, obědu i večeři. Chcete nutričně hodnotnější variantu? Část mouky zkuste nahradit celozrnnou a vyvážená snídaně pro děti je na světě.
Využijte sezony hrušek a na víkendovou snídani si udělejte palačinky s karamelizovanými hruškami a zakysanou smetanou. Zajímavým nápadem je pak přidat do těsta červenou řepu, která jej hezky obarví. Kdo by odolal růžovým palačinkám? Na oběd nebo večeři je zkuste s mozzarellou, pestem a sušenou šunkou.
Stále jste si nevybrali? Níže najdete další inspiraci na špaldové palačinky a také se podívejte, jak palačinky originálně skládat.
Rizoto
Pečené kuře
Jste v jednom kole, nestíháte, ale potřebujete uvařit? Nechte za sebe „pracovat“ pomocníky v kuchyni. Může to být obyčejná trouba nebo další vychytávky, jako je rýžovar, pomalý hrnec nebo horkovzdušenou fritézu. Mnoho vám ulehčí.
Pečené kuře je další z jídel, které obvykle děti mají rády a různé variace lze vařit téměř do nekonečna. A co zbylým masem? Určitě ho nevyhazujte: hodit s vám může třeba do těstovinových i zeleninových salátů, různých sendvičů, tortill a wrapů.
Níže pro vás máme tipy na pečené kuře, pečená kuřecí stehna, kuřecí stehna s kaší, nebo celé baby kuře, tak i recepty pro děti a dospělé, které vám pomůžou upotřebit zbylé maso. A co se zbylým masem? Zkuste třeba kuřecí polévku nebo výše zmíněný sendvič.
Kuře na paprice
I omáčky s kuřecím masem bývají mezi dětmi velmi oblíbené. Zkuste třeba naše kuře na paprice. Do základu schováte i nějakou tu zeleninu, takže právem můžeme mluvit o nutričně hodnotnější variantě oblíbené klasiky. Podávat ho můžete s těstovinami, bramborovými noky nebo rýží.
Doufáme, že byl pro vás náš výčet receptů natolik široký, abyste si v něm vybrali svoje favority a také podle nich uvařili. Kdyby ne, níže najdete bonusové tipy.
Koprovou omáčku buď milujete, nebo jí naopak neholdujete vůbec. Pro první skupinu z vás máme recept. Podobně je to se žemlovkou. U dětí také často zabodujete různými karbanátky nebo placičkami. A končit musíme jak jinak než sladce, konkrétně rýžovým nákypem.