Kuře na paprice


Připraveno za
80 min
Náročnost

Kategorie
  • Hlavní jídla
  • Recepty z masa
  • Omáčky
Omáčky k české kuchyni zkrátka patří. Tentokrát jsme pro vás připravili oblíbené kuře na paprice, které se nejčastěji podává s knedlíkem nebo těstovinami, ale vyzkoušet můžete i rýži nebo gnocci. Příprava sice chvíli trvá, ale rozhodně si na něm pochutná celá rodina.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

600 g
Kuřecí prsa
1 ks
Cibule bílá
0.33 ks
Pórek
3 ks
Mrkev
1 ks
Kořenová petržel
2 lžíce
Olej
2 lžíce
Rajčatový protlak
2 lžičky
Sladká mletá paprika
2 lžičky
Uzená paprika
2 ks
Bobkový list
1200 ml
Kuřecí vývar
250 ml
Smetana 31%
Špaldová hladká mouka
1 lžíce
České máslo 84 % mléčného tuku
Sůl
Pepř
1 lžíce
Zakysaná smetana

Příprava

1
Kuřecí prsa očistěte (popř. oddělte nejdříve od kosti) a rozkrojte podélně napůl. Osolte.
2
Cibuli oloupejte, z pórku odstraňte horní vrstvu a omyjte, kořenovou zeleninu oloupejte a umyjte. Cibuli nakrájejte najemno, pórek a kořenovou zeleninu krájejte na kolečka.
3
Ve středně velkém hrnci rozehřejte tuk a maso opečte zprudka z obou stran do zlatova, dejte stranou z hrnce.
4
Pokud je třeba přidejte do hrnce trošku tuku a restujte pozvolna cibulku dozlatova. Dále přidejte a orestujte pórek a poté i kořenovou zeleninu. Zelenina by měla lehce zkaramelizovat.
5
Pokračujte přidáním a orestováním protlaku. Zaprašte i oběma druhy papriky a krátce opečte.
6
Přidejte bobkový list a vše zalijte vývarem. Vraťte opečené kuřecí maso zpět do hrnce. Maso by mělo být zcela ponořené, v případě potřeby přidejte vývar.
7
Hrnec přiklopte poklicí a vařte při střední teplotě cca 30–40 minut.
8
Jakmile je kuřecí maso měkké tak, že jde krájet lžící a zelenina zcela měkká, odstavte z plotny a maso opět vytáhněte ven. Základ omáčky rozmixujte dohladka. 
9
Pokud by byla omáčka příliš řídká, můžete smíchat cca 2–3 lžíce hladké mouky se smetanou (popř. i troškou vývaru, dle hustoty) a přidat ji do omáčky, v opačném případě přidejte pouze smetanu. V obou případech nechte poté ještě provařit i spolu s masem, které vrátíte do omáčky.
10
Do hotové omáčky vmíchejte lžíci másla, dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem, zakysanou smetanou nebo citronovou šťávou.
11
Podávejte s těstovinami, gnocchami nebo rýží.

Další recepty