Bílková frittata s houbami


Připraveno za
30 min
Náročnost

Kategorie
  • Hlavní jídla
  • Svačiny
  • Snídaně
  • Vegetarián
Co dělat s bílky, když vám zůstanou třeba ze sladkého pečení? Vůbec je nemusíte vyhazovat nebo z nich dělat obligátní pusinky. Udělejte si k snídani nebo svačině bílkovou frittatu, kdy můžete snadno zužitkovat i zbytky hub.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

8 ks (pouze bílky)
Čerstvá BIO vejce 6 ks M
0.5 hrnku
Nožičky z čerstvých hub
1 ks
Jarní cibulka
Špenát
Parmigiano reggiano, strouhaný sýr
1 lžíce
České máslo 84 % mléčného tuku
Mlýnek mořská sůl
Mlýnek pepř čtyř barev
Sušený česnek
Čerstvé bylinky

Příprava

1
Troubu předehřejte přibližně na 190 °C. Rozehřejte na plotně pánev s nepřilnavým povrchem (ideálně 20 cm a musí být také vhodná do trouby) a rozpusťte v ní lžíci másla.
2
Poté přisypte pokrájené nožičky hub, nahrubo nakrájenou jarní cibulku a krátce orestujte.
3
Mezitím vyšlehejte metličkou bílky do lehce pěnové konzistence a dejte stranou.
4
Vmíchejte do pánve čerstvý baby špenát a nechte ho krátce zavadnout.
5
Směs dochuťte solí, pepřem, sušeným česnekem, bylinkami a promíchejte. Opatrně přes ni přelijte bílkovou pěnu tak, aby se rozlila po celém povrchu pánve.
6
Pečte, dokud nezačnou okraje nepatrně zlátnout. Jakmile jsou víceméně ztuhlé, zasypte frittatu strouhaným sýrem a dopečte v troubě na program vrchní gril.
7
Bude stačit opravdu jen chvilka, přibližně 2 minuty. Frittatu poté vyndejte z trouby na prkénko, nakrájejte a podávejte s pečivem nebo salátem.