Banketky s rozpečeným sýrem


Připraveno za
80 min
Náročnost

Kategorie
  • Předkrmy
  • Svačiny
  • Sezónní recepty
Perfektní chuťovka k vínu nebo pivu, na které si pochutnáte s rodinou u jednoho stolu? Ano, máme pro vás přesně takový recept! Stačí si upéct naše domácí banketky a k nim přidat rozpečený sýr. Nemáme na mysli klasický camembert, tentokrát zkuste rozpustit čedar. 

Suroviny

Suroviny na
 
porce

Forma 24 cm + zapékací miska 10 cm
250 g
Hladká mouka
160 ml (vlažné)
Čerstvé mléko plnotučné
30 g + trochu na vymazání
České máslo 84 % mléčného tuku
20 g (čerstvé)
Droždí
0.5 lžičky
Mlýnek mořská sůl
0.25 lžičky
Moučkový cukr
1 ks (rozšlehané; na potření)
Čerstvá BIO vejce 6 ks M
1 bloček (nebo sýr se 45 % tuku)
Čedar

Na ozdobu
Mořská sůl hrubozrnná
Lněné semínko
Mák
Sezamová semínka
Slunečnicová semínka

Příprava

1
Ve větší misce připravte nejprve kvásek. Droždí rozdrobte, přidejte sůl a cukr.
2
Vše rozetřete lžičkou na kašičku, přilijte z odměřeného množství 1–2 lžíce vlažného (nikoliv horkého) mléka a přidejte lžičku mouky (také z odměřeného množství).
3
Vše promíchejte a přikryjte vlhkou utěrkou. Na teplém místě nechte vzejít kvásek, začnou se na něm tvořit bubliny.
4
Připravte si robota nebo míchací hák a ke kvásku postupně za stálého hnětení prosévejte postupně mouku a přidávejte mléko se změklým máslem.
5
Následně cca 10 minut vypracovávejte hladké těsto, dokud se nebude lepit na okraje.
6
Mísu přikryjte vlhkou utěrkou a dejte kynout na teplé místo cca 45 minut, dokud nezdvojnásobí objem.
7
Vykynuté těsto vyklopte na vál, důkladně propracujte rukama a vytvořte z něj dva díly. Každý díl vyválejte na podlouhlý váleček o tloušťce cca 3 cm.
8
Následně válečky rozdělte na stejné 3cm kousky, ze kterých rukama vytvořte kuličky. Pomáhá mít ruce jemně naolejované, těsto se pak nelepí a je krásně hladké.
9
Stejně tak pracujte i s druhým dílem těsta.
10
Připravte si vymazanou formu společně se zapékací miskou, kterou zvenku pomažte máslem. Umístěte ji doprostřed formy a postupně od středu skládejte kuličky těsta s malými mezerami mezi sebou.
11
Jakmile máte vyskládanou celou formu, opět přikryjte vlhkou utěrkou a nechte kynout, dokud těsto nezdvojnásobí velikost.
12
Sýr nastrouhejte najemno a vložte do prostřední zapékací misky. Rozšlehejte vejce a potřete nakynuté těsto. To pak dle chuti posypte solí a semínky.
13
Troubu předehřejte na 180 °C, na dno trouby dejte nejlépe kovovou misku.
14
Jakmile vložíte formu s banketkami do trouby, nalijte do spodní rozehřáté kovové misky cca půl hrnku vody.
15
Ihned zavřete troubu. Uvolněná vlhkost pomůže, aby těsto ještě povyskočilo. Pečte dozlatova cca 15 minut.