Banketky s rozpečeným sýrem


Připraveno za
80 min
Náročnost

Kategorie
  • Předkrmy
  • Svačiny
  • Sezónní recepty
Perfektní chuťovka k vínu nebo pivu, na které si pochutnáte s rodinou u jednoho stolu? Ano, máme pro vás přesně takový recept! Stačí si upéct naše domácí banketky a k nim přidat rozpečený sýr. Nemáme na mysli klasický camembert, tentokrát zkuste rozpustit čedar. 

Suroviny

Suroviny na
 
porce

Forma 24 cm + zapékací miska 10 cm
  • 250 g
    Hladká mouka
  • 160 ml (vlažné)
    Čerstvé mléko plnotučné
  • 30 g + trochu na vymazání
    České máslo 84 % mléčného tuku
  • 20 g (čerstvé)
    Droždí
  • 0.5 lžičky
    Mlýnek mořská sůl
  • 0.25 lžičky
    Moučkový cukr
  • 1 ks (rozšlehané; na potření)
    Čerstvá BIO vejce 6 ks M
  • 1 bloček (nebo sýr se 45 % tuku)
    Čedar

Na ozdobu
  • Mořská sůl hrubozrnná
  • Lněné semínko
  • Mák
  • Sezamová semínka
  • Slunečnicová semínka

Příprava

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Ve větší misce připravte nejprve kvásek. Droždí rozdrobte, přidejte sůl a cukr.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Vše rozetřete lžičkou na kašičku, přilijte z odměřeného množství 1–2 lžíce vlažného (nikoliv horkého) mléka a přidejte lžičku mouky (také z odměřeného množství).
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Vše promíchejte a přikryjte vlhkou utěrkou. Na teplém místě nechte vzejít kvásek, začnou se na něm tvořit bubliny.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Připravte si robota nebo míchací hák a ke kvásku postupně za stálého hnětení prosévejte postupně mouku a přidávejte mléko se změklým máslem.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Následně cca 10 minut vypracovávejte hladké těsto, dokud se nebude lepit na okraje.
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    Mísu přikryjte vlhkou utěrkou a dejte kynout na teplé místo cca 45 minut, dokud nezdvojnásobí objem.
  7. accessibility.recipes.cookingstep
    Vykynuté těsto vyklopte na vál, důkladně propracujte rukama a vytvořte z něj dva díly. Každý díl vyválejte na podlouhlý váleček o tloušťce cca 3 cm.
  8. accessibility.recipes.cookingstep
    Následně válečky rozdělte na stejné 3cm kousky, ze kterých rukama vytvořte kuličky. Pomáhá mít ruce jemně naolejované, těsto se pak nelepí a je krásně hladké.
  9. accessibility.recipes.cookingstep
    Stejně tak pracujte i s druhým dílem těsta.
  10. accessibility.recipes.cookingstep
    Připravte si vymazanou formu společně se zapékací miskou, kterou zvenku pomažte máslem. Umístěte ji doprostřed formy a postupně od středu skládejte kuličky těsta s malými mezerami mezi sebou.
  11. accessibility.recipes.cookingstep
    Jakmile máte vyskládanou celou formu, opět přikryjte vlhkou utěrkou a nechte kynout, dokud těsto nezdvojnásobí velikost.
  12. accessibility.recipes.cookingstep
    Sýr nastrouhejte najemno a vložte do prostřední zapékací misky. Rozšlehejte vejce a potřete nakynuté těsto. To pak dle chuti posypte solí a semínky.
  13. accessibility.recipes.cookingstep
    Troubu předehřejte na 180 °C, na dno trouby dejte nejlépe kovovou misku.
  14. accessibility.recipes.cookingstep
    Jakmile vložíte formu s banketkami do trouby, nalijte do spodní rozehřáté kovové misky cca půl hrnku vody.
  15. accessibility.recipes.cookingstep
    Ihned zavřete troubu. Uvolněná vlhkost pomůže, aby těsto ještě povyskočilo. Pečte dozlatova cca 15 minut.