Bezlepková koprovka s vejcem a bramborem


Připraveno za
60 min
Náročnost

Kategorie
  • Hlavní jídla
  • Omáčky
  • Bezlepkové
Když se řekne koprovka, mnozí si vybaví školní jídelnu. A opravdu, koprová omáčka s hovězím masem a knedlíkem, bez masa i s vejcem a bramborem, bývá častým hostem na jídelníčcích ve školách. Honza Vorel pro vás však připravil recept na bezlepkovou koprovou omáčku, který si jistě doma oblíbíte a vezmete koprovku na milost.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

Omáčka
500 ml
Smetana ke šlehání 33%
100 ml
Čerstvé plnotučné mléko 3,5% tuku
1 lžíce
České máslo 84 % mléčného tuku
1 svazek
Čerstvý kopr
2 ks
Brambory A
1 ks
Cibule bílá
4 ks
Čerstvá BIO vejce 6 ks M
Sůl
Krystalový cukr
Bílý ocet

Příloha
500 g
Brambory Grenaille
1 ks
Tymián

Na dodělání
Petrželový olej

Příprava

1

POSTUP KOPROVÁ OMÁČKA

Do hrnce si dáme máslo, nakrájenou cibuli a brambory a stonky z kopru.
2
Na malém plameni směs pomalu potíme, nerestujeme!
3
Za cca 5 minut zalijeme smetanou a mlékem a vaříme doměkka.
4
Mezitím si uvaříme brambory grenaile, které po uvaření scedíme, trošku rozmáčkneme dlaní a opečeme na másle s tymiánem, osolíme.
5
Když jsou brambory a cibule měkké, vytáhneme stonky kopru a rozmixujeme do hladka.
6
Ochutíme solí, octem a cukrem dle chuti. Koprová omáčka by měla mít sladko kyselou chuť. Jestli je omáčka příliš hustá, naředíme troškou mléka.
7

POSTUP ZASTŘENÉ VEJCE

Do hrnce dáme vodu a trošku octa. Přivedeme k varu a snížíme plamen.
8
Uděláme vír a vyklepneme do něj vejce.
9
Vaříme cca 2:30 minuty. 
10
Servírujeme opečené brambory s koprovou omáčkou, zastřeným vejcem a velkým množstvím čerstvého kopru. Můžeme přidat zelený olej. 

Další recepty