Houbová omáčka s houskovými knedlíčky


Připraveno za
60 min
Náročnost

Kategorie
  • Hlavní jídla
  • Vegetarián
  • Omáčky
Jestli něco na podzimu milujeme, jsou to rozhodně lesní houby! Voňavé hříbky z lesa jsou naprostý zázrak, ze kterého se dá v kuchyni neuvěřitelně kouzlit. Tak vyrazte do lesa a uvařte si z úlovku tuto skvělou houbovku. Když na ni dostanete chuť a zrovna čersvé houby nemáte, můžete použít i sušené nebo hlívu a žampiony z obchodu. Aby bylo vše dokonalé připravte si k houbové omáčce i houskové knedlíky podle našeho receptu.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

70 g
Čerstvé lišky
70 g
Hlíva ústřičná
70 g
Žampiony
65 g
Sušené houby
55 g
České máslo 84 % mléčného tuku
1.5 lžíce
Hladká mouka
0.75 ks
Smetana na vaření
Sůl
Pepř
4 ks
Houska
35 g
České máslo 84 % mléčného tuku
1 ks
Vejce L6 na podestýlce
4 lžíce
Čerstvé mléko plnotučné
1.5 lžíce
Jemná krupice
0.75 lžíce
Nasekaná petržel
1 špetka
Muškátový květ
Sůl

Příprava

1
Sušené houby zalijte čtvrt litrem horké vody a nechte půl hodiny odstát. Očištěné lišky a hlívu ústřičnou nakrájejte na plátky, větší kusy napřed rozpulte anebo překrájejte. Žampiony oloupejte a nakrájejte na plátky.
2
Na rozehřátém másle opražte nakrájené lišky, žampiony, hlívu a sušené houby, které vyjměte z vody a důkladně vyždímejte. Směs podlijte vodou, ve které se dříve máčely houby, osolte, opepřete a 20 minut povařte.
3
Stranou rozmíchejte ve smetaně mouku a zahustěte s ní houbový základ. Provařte dalších 15 minut za stálého míchání. Podávejte s houskovými knedlíčky.
4

POSTUP NA KNEDLÍČKY

Na másle opečte na kousky nakrájené housky a pak je polijte mlékem.
5
V míse rozšlehejte vejce, přidejte housku, petrželku, muškátový květ, sůl a krupici.
6
Spojte v těsto a tvarujte malé knedlíčky, které vařte v osolené vodě 5 minut.

Další recepty