Jelení kýta s rozinkovou omáčkou a bramborovými rösti


Připraveno za
80 min
Náročnost

Kategorie
  • Hlavní jídla
  • Večeře
  • Recepty z masa
  • Omáčky
Podzim přeje zvěřinovým pochoutkám opravdu bohatě. Připravte si doma skvělou jelení kýtu s bramborovými rösti podle Honzy Punčocháře. K dokonalosti celý pokrm dovede rozinková omáčka s červeným vínem.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

Na maso
800 g
Jelení kýta
100 g
Uzený špek
Sůl
Pepř
Olej
1 ks
Cibule bílá
180 g
Kořenová zelenina
100 ml
Červený vinný ocet
300 ml
Červené víno
Bobkový list
Nové koření
Celý pepř
80 g
České máslo 84 % mléčného tuku

Omáčka
100 g
Rozinky
Červené víno

Příloha
700 g
Syrové brambory
Sůl
Pepř
Muškátový oříšek
Řepkový olej
60 g
České máslo 84 % mléčného tuku

Příprava

1

POSTUP NA JELENÍ KÝTU

Jelení kytu osolte, opepřete a zprudka opečte na oleji.
2
Maso vyjměte a přidejte oloupanou nakrájenou cibuli a na kostičky nakrájenou mrkev, celer, petržel a uzenou slaninu.
3
Důkladně orestujte a postupně podlévejte vodou (nebo vínem). Tekutinu nechte vždy odvařit.
4
Opakujte alespoň 5x, aby vznikl hodně tmavý základ.
5
Rozinky namočte do červeného vína a vinného octa nechte nabobtnat.
6
Červené víno s rozinkami vlijte do základu, přidejte divoké koření, vraťte i jelení kýtu, aby byla zcela ponořená (případně dolijeme vodou).
7
Maso pečte do měkka (cca 1 hodinu) v troubě vyhřáté na 140 °C, pokud vaše trouba nabízí, zapněte program pečení s párou.
8
Maso vyjměte a odložte. Výpek nalijte do hrnce, provařte, přidejte na kostičky nakrájené studené máslo a můžete podávat.
9

POSTUP RÖSTI

Brambory uvařte ve slupce v osolené vodě. Vařte do třičtvrtě uvaření. Brambory nechte vychladnout oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle.
10
Brambory osolte, opepřete a přidejte muškátový oříšek.
11
Do pánve dejte olej a pánev nechte rozpálit.
12
Do rozehřáté pánve dejte nastrouhané brambory a smažte dozlatova.

Další recepty