Vepřová panenka s pepřovou omáčkou


Připraveno za
60 min
Náročnost

Kategorie
  • Hlavní jídla
  • Večeře
  • Recepty z masa
  • Omáčky
Lahodná večeře ve dvou nebo rodinný oběd? Vepřová panenka s pepřovou omáčkou se hodí pro obě příležitosti. Hotovo budete mít během chvíle a zaručeně si pochutnáte. Hotovou panenku servírujte nejlépe s pečenými brambory a salátkem.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

500 g
Vepřová panenka
Mlýnek mořská sůl
Pepř
Olej
1 kg
Brambory A
Rozmarýn
Extra panenský olivový olej
100 ml
Hovězí vývar
60 ml
Smetana ke šlehání 33%
2 lžíce
Nakládaný zelený pepř
25 g
České máslo 84 % mléčného tuku

Příprava

1
Nejprve připravte brambory, budou trvat nejdéle. Troubu zapněte na 200 °C. Menší brambory omyjte, rozkrájejte i se slupkou na poloviny, zakápněte olivovým olejem, osolte, přidejte snítky rozmarýnu a pečte do měkka a zlatavé barvy.
2
Vepřovou panenku očistěte, potřete olejem, osolte a opepřete, rovnoměrně ze všech stran. Troubu rozehřejte na 180 °C. Pánev rozpalte a ze všech stran panenku zprudka opečte do zlatavé barvy. Vložte do pekáče a pečte v troubě 7 minut. 
3
Rozehřejte pánev, kde se opékala panenka, vlijete vývar a odvařte tak přípečky od masa. Přidejte nakládaný zelený pepř, smetanu a minutu provařte. Odstavte, vmíchejte studené máslo. Omáčka je takto hotová.
4
A ihned servírujte. Na talíř dejte brambory, omáčku a nakrájenou panenku na silnější plátky. 

Další recepty