
Jelení kýta s rozinkovou omáčkou a bramborovými rösti
Připraveno za
80 minNáročnost
Kategorie
- Hlavní jídla
- Večeře
- Recepty z masa
- Omáčky
Podzim přeje zvěřinovým pochoutkám opravdu bohatě. Připravte si doma skvělou jelení kýtu s bramborovými rösti podle Honzy Punčocháře. K dokonalosti celý pokrm dovede rozinková omáčka s červeným vínem.
- accessibility.recipes.cookingstep
POSTUP NA JELENÍ KÝTU
Jelení kytu osolte, opepřete a zprudka opečte na oleji. - accessibility.recipes.cookingstepMaso vyjměte a přidejte oloupanou nakrájenou cibuli a na kostičky nakrájenou mrkev, celer, petržel a uzenou slaninu.
- accessibility.recipes.cookingstepDůkladně orestujte a postupně podlévejte vodou (nebo vínem). Tekutinu nechte vždy odvařit.
- accessibility.recipes.cookingstepOpakujte alespoň 5x, aby vznikl hodně tmavý základ.
- accessibility.recipes.cookingstepRozinky namočte do červeného vína a vinného octa nechte nabobtnat.
- accessibility.recipes.cookingstepČervené víno s rozinkami vlijte do základu, přidejte divoké koření, vraťte i jelení kýtu, aby byla zcela ponořená (případně dolijeme vodou).
- accessibility.recipes.cookingstepMaso pečte do měkka (cca 1 hodinu) v troubě vyhřáté na 140 °C, pokud vaše trouba nabízí, zapněte program pečení s párou.
- accessibility.recipes.cookingstepMaso vyjměte a odložte. Výpek nalijte do hrnce, provařte, přidejte na kostičky nakrájené studené máslo a můžete podávat.
- accessibility.recipes.cookingstep
POSTUP RÖSTI
Brambory uvařte ve slupce v osolené vodě. Vařte do třičtvrtě uvaření. Brambory nechte vychladnout oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. - accessibility.recipes.cookingstepBrambory osolte, opepřete a přidejte muškátový oříšek.
- accessibility.recipes.cookingstepDo pánve dejte olej a pánev nechte rozpálit.
- accessibility.recipes.cookingstepDo rozehřáté pánve dejte nastrouhané brambory a smažte dozlatova.
Suroviny
Suroviny na
porce
Na maso
- 800 gJelení kýta
- 100 gUzený špek
- Sůl
- Pepř
- Olej
- 1 ksCibule bílá
- 180 gKořenová zelenina
- 100 mlČervený vinný ocet
- 300 mlČervené víno
- Bobkový list
- Nové koření
- Celý pepř
- 80 gČeské máslo 84 % mléčného tuku
Omáčka
- 100 gRozinky
- Červené víno
Příloha
- 700 gSyrové brambory
- Sůl
- Pepř
- Muškátový oříšek
- Řepkový olej
- 60 gČeské máslo 84 % mléčného tuku
Příprava
- accessibility.recipes.cookingstep
POSTUP NA JELENÍ KÝTU
Jelení kytu osolte, opepřete a zprudka opečte na oleji. - accessibility.recipes.cookingstepMaso vyjměte a přidejte oloupanou nakrájenou cibuli a na kostičky nakrájenou mrkev, celer, petržel a uzenou slaninu.
- accessibility.recipes.cookingstepDůkladně orestujte a postupně podlévejte vodou (nebo vínem). Tekutinu nechte vždy odvařit.
- accessibility.recipes.cookingstepOpakujte alespoň 5x, aby vznikl hodně tmavý základ.
- accessibility.recipes.cookingstepRozinky namočte do červeného vína a vinného octa nechte nabobtnat.
- accessibility.recipes.cookingstepČervené víno s rozinkami vlijte do základu, přidejte divoké koření, vraťte i jelení kýtu, aby byla zcela ponořená (případně dolijeme vodou).
- accessibility.recipes.cookingstepMaso pečte do měkka (cca 1 hodinu) v troubě vyhřáté na 140 °C, pokud vaše trouba nabízí, zapněte program pečení s párou.
- accessibility.recipes.cookingstepMaso vyjměte a odložte. Výpek nalijte do hrnce, provařte, přidejte na kostičky nakrájené studené máslo a můžete podávat.
- accessibility.recipes.cookingstep
POSTUP RÖSTI
Brambory uvařte ve slupce v osolené vodě. Vařte do třičtvrtě uvaření. Brambory nechte vychladnout oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. - accessibility.recipes.cookingstepBrambory osolte, opepřete a přidejte muškátový oříšek.
- accessibility.recipes.cookingstepDo pánve dejte olej a pánev nechte rozpálit.
- accessibility.recipes.cookingstepDo rozehřáté pánve dejte nastrouhané brambory a smažte dozlatova.