Kuře na paprice s bramborovými noky


Připraveno za
70 min
Náročnost

Kategorie
  • Hlavní jídla
  • Recepty z masa
  • Omáčky
Omáčky jsou pro českou kuchyni naprosto typické. Ať už je to křenová, koprová, rajská, znojemská nebo právě ve formě milovaného kuřete na paprice se smetanovým základem. I tuto známou klasiku můžete servírovat trochu jinak – třeba právě se snadnými bramborovými noky. Dobrou chuť!

Suroviny

Suroviny na
 
porce

4 ks
Kuřecí horní stehenní řízek
1 ks (větší)
Cibule žlutá
450 ml (příp. na dolití)
Kuřecí vývar
1 lžíce (vrchovatá)
Hladká mouka
1 lžíce (cca)
Sladká mletá paprika
Mlýnek mořská sůl
Mlýnek pepř čtyř barev
Vepřové sádlo škvařené
1 kelímek
Smetana ke šlehání 33%
Bramborové noky

Příprava

1
Kuřecí horní stehenní řízky (nebo horní stehna, která si sami vykostíte) osolte, opepřete a nechte chvíli odležet.
2
Poté maso orestujte na trošce sádla z obou stran lehce dozlatova, jen aby se trochu zatáhlo a chytili barvu.
3
Vyndejte ho z pánve na talíř a do výpeku přisypte nadrobno nakrájenou cibuli, kterou orestujte dosklovata jen na středním plameni.
4
Snižte plamen, přisypte mouku, mletou papriku a velmi krátce osmahněte (aby paprika nezhořkla).
5
Zalijte vše teplým vývarem, do základu vraťte kusy masa a pozvolna vařte na nižším plameni asi 1 hodinu.
6
Následně maso vyndejte, přidejte smetanu, promixujte a dochuťte.
7
Maso pak vraťte zpět a prohřejte. Podávejte s uvařenými bramborovými noky.
8

Postup noky:

Ve větším hrnci dejte vařit lehce osolenou vodu.
9
Jakmile vře, vsypte do ní bramborové noky a vařte 2–3 minuty, dokud nevyplavou na povrch.
10
Slijte je a můžete podávat.

Další recepty