Hrachová polévka s vůní badyánu


Připraveno za
30 min
Náročnost

Kategorie
  • Polévky
  • Vegetarián
  • Bezlepkové
  • Sezónní recepty
O Vánocích se jedlíci u stolu dělí na dva tábory. Mnoho rodin připravuje na Štědrý večer nejen kapra a řízky, ale i dva druhy polévky – rybí, ale také třeba hrachovou. Jak to máte vy? My jsme letos malinko vylepšili oblíbenou hrachovku, a to hvězdičkami exotického badyánu.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

5 lžic
České máslo 84 % mléčného tuku
2 ks
Cibule bílá
2 hvězdičky
Badyán
2 stroužky
Česnek
250 g
Mrkev
250 g
Půlený žlutý hrách, předem uvařený
500 ml
Voda z vaření hrachu
500 ml
Zeleninový vývar
Mlýnek mořská sůl
Mlýnek pepř čtyř barev

Příprava

1
Nejprve uvařte hrách podle návodu, vodu z vaření neslévejte, budete ji potřebovat do polévky.
2
Cibuli a mrkev nakrájejte na malé kostičky.
3
Máslo rozehřejte v hrnci na středním plameni, přisypejte cibuli a restujte 5 minut.
4
Poté zvyšte plamen a přidejte mrkev, badyán a restujte dalších 10 minut.
5
Přidejte prolisovaný česnek a krátce zarestujte.
6
Přilijte vodu z hrachu, vývar, přidejte hotový hrách a vařte dalších 15 minut.
7
Badyán vylovte. Polovinu polévky rozmixujte v mixéru, přelijte zpátky do hrnce a promíchejte. Dochuťte solí a pepřem.