Asijské bao buns


Připraveno za
80 min
Náročnost

Kategorie
  • Hlavní jídla
  • Recepty z masa
Napařované knedlíčky či bochánky jsou hitem asijské kuchyně. Říká se jim bao buns, jindy také pork buns. Rádi byste si připravili tuto chuťovku a sdíleli ji se svými přáteli u jednoho stolu? Honza Vorel vám poradí, jak si ji uvařit hezky od základu.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

1 kg
Vepřový bok špička
400 ml
Voda
70 ml
Sójová omáčka (tmavá)
30 ml
Sójová omáčka
1 lžíce
Krupicový cukr
100 ml
Saké
Olej z podzemnice olejné

Bochánky
600 g
Hladká mouka
360 ml
Čerstvé mléko plnotučné (teplé)
7 g
Sušené droždí
30 g
Krupicový cukr
6 g
Kypřicí prášek do pečiva
10 g
Mlýnek mořská sůl

K podávání
Mrkev
Ředkev daikon
Jarní cibulka
Smažená cibulka
Sezamová semínka

Příprava

1
Vepřový bok nakrájejte podélně na cca 1 cm široké a 10 cm dlouhé plátky, které dobře osolte.
2
V hrnci si rozehřejte olej a na něm opečte bůček dozlatova. Vytáhněte ho, přilijte vodu do hrnce a odvařte zbytky ze dna.
3
Do hrnce dejte zbylé ingredience a zavařte je. Vložte bůček a duste přikryté cca 1 hodinu.
4
Poté maso vytáhněte a tekutinu svařte na glazé. V něm pak "vykoupejte" hotový bůček.⁠
5

Postup bochánky:

Mléko smíchejte s droždím a cukrem a nechte cca 5 minut stát.
6
V míse promíchejte všechny suché suroviny a přilijte mléko s droždím.
7
Vypracujte v nelepivé těsto, které nechte kynout 10 minut.
8
Poté ho znovu propracujte a nechte kynout 1 hodinu na teplém místě.
9
Těsto rozdělte na cca 50–60g bochánky. Válečkem je rozválejte do oválného tvaru, potřete z jedné strany olejem a přeložte napůl.
10
Nechte ještě cca 15 minut kynout a pak je vařte v bambusovém napařovači zhruba 10 minut.⁠
11

Dokončení:

Mrkev a ředkev očistěte a nakrájejte na nudličky.
12
Jarní cibuli nakrájejte na kolečka. Hotové bochánky plňte masem, zeleninou, cibulkou a semínky.⁠

Další recepty