Jak jíst na dovolené? 10 tipů na jednoduché letní obědy

Chystáte se na dovolenou a rozhodně se neplánujete při letních radovánkách zdržovat vařením? Není se čemu divit. Nikdo z nás nechce trávit dovolenou v kuchyni. V létě navíc míváme i menší chuť k jídlu. To ale neznamená, že bychom se měli odbývat. Pojďte se s námi podívat, co vařit na dovolené.


Nemusíte však panikařit i jednoduché a rychlé jídlo, které vyhovuje zásadám zdravého stravování, se dá připravit plnohodnotně tak, aby obsahovalo všechny potřebné živiny.

Co by každé jídlo mělo obsahovat?

Příprava nutričně vyváženého oběda není nijak složitá. Pro zjednodušení si zkuste osvojit pravidlo „zdravého talíře.” Toto pravidlo vám ulehčí i výběr jídla ze švédských stolů při dovolené v hotelu. Jak by měl takový talíř vypadat?



Ať už jste doma, na narozeninové oslavě, grilovačce nebo na dovolené, snažte se myslet na bílkoviny (libové maso nebo jeho „vege” alternativa, ryba nebo grilovaný sýr), tvořit by měly ¼ talíře. Bílkovin v našich jídelníčcích často máme málo, a proto byste si jejich příjem měli hlídat.


Přílohy není nutné vynechávat, dokonce bych vám to ani neradila. Z našeho pomyslného talíře tvoří další ¼. Jak na tom jsou jednotlivé přílohy z pohledu výživy se dozvíte z našeho článku.


Zbytek talíře doplňte zeleninou v různých podobách: ať už to bude čerstvý křupavý salát nebo teplá zelenina z grilu.


Jak tedy „ideální” jídlo může vypadat v praxi? Milovníky masa jistě potěší kombinace šťavnatého marinovaného krůtího nebo kuřecího steaku s pečenými bramborami či batáty a grilovanou zeleninou nebo salátem. Ani vegetariáni nemusí zamačkávat slzu: pečený hermelín s bylinkami, čerstvý kváskový chléb a barevný salát s lehkou zálivkou z jogurtu, bylinek a česneku.

10 tipů na zdravé a chutné letní obědy

Saláty

Chcete si dát salát k obědu nebo večeři? Pak nezapomínejte na výše zmíněnou pomůcku v podobě „zdravého talíře.” V salátech totiž často nějaká složka chybí – ať už jde o dostatek bílkovin nebo komplexních sacharidů.


Vyzkoušejte třeba:

Tortilly a wrapy

Tortilly se vyplatí mít s sebou kdekoliv, ať už jste v apartmánech v horách nebo v kempu u vody. Oběd z nich připravíte během chvilky a náplní vymyslíte nespočet. Z našeho blogu Gusto Academy můžete vyzkoušet: asijské wrapy s arašídovou omáčkou.

Palačinky na slano

Víte, že palačinky nemusíte jíst jen na sladko? Plnit můžete třeba kuřecím masem, tuňákem, cottage sýrem, mozzarellou a různými druhy zeleniny. Část klasické mouky můžete nahradit celozrnnou – tím získáte nutričně hodnotnější jídlo. Vyzkoušejte „dutch baby” palačinku s uzeným lososem a špenátem nebo nestárnoucí klasické kombo v podobě mozzarelly a sušené šunky.

Sendviče

Sendviče poslouží nejen jako rychlá snídaně, ale také jako jídlo na cesty. Stejně tak si je můžete připravit i k obědu nebo jako svačinu s sebou na výlet. Zdaleka se nemusíte omezovat na šunku a sýr.


Nejen vegetariánům bude chutnat kombinace grilovaného sýru a zeleniny a nezklame ani mozzarella v doprovodu rajčat a pesta


Další inspiraci pak načerpáte v našem článku.

Poké & buddha bowls

Buddha bowls jsou jednoduché na přípravu a kombinují samé zdravé a chutné suroviny: maso, alternativy masa (tofu, tempeh…), luštěniny, vejce, zeleninu, ovoce, ořechy, semínka a klíčky. Poké jsou jim velmi podobné – často obsahují syrové ryby (lososa nebo tuňáka).


Určitě vám zachutná bowl s domácím falafelem nebo miska s marinovaným tofu. Ty, kdo mají rádi maso zase potěšíme do mexických chutí laděnou bowl s kuřetem.

Zeleninové placky a karbanátky

Pokud byste v létě chtěli změnu od všudypřítomné čerstvé zeleniny, někdy ji zkuste schovat do placiček nebo karbanátků. Často je stačí doplnit jogurtovým dipem s bylinkami a lehký oběd máte připravený během chvíle.


Připravte si cizrnové placky s kapustou nebo vegan kapustové karbanátky. V létě samozřejmě nesmí chybět cuketa – v receptu najdete variantu s masem i bez něj. Jaké nutriční výhody má cuketa si přečtěte v našem článku.

Těstoviny

Ať už milujete těstoviny s rajčatovou omáčkou nebo snad pestem, u nás si určitě přijdete na své. Těstoviny patří mezi oblíbená jídla a není divu. Jíst je můžete s masem i bez něj, zakomponovat do nich sezónní zeleninu, připravit z nich těstovinové saláty nebo je snad zapékat.


Kdy jindy než v létě si uvařit těstoviny pomodoro z jednoho pekáče.


Letní zeleninu zase dobře zužitkujete v tomto receptu a v letním výběru určitě nesmí chybět klasika všech klasik – boloňská omáčka.

Pomazánky

Perfektní možností, jak si užít skvělé a vyvážené jídlo, a přitom neztrácet čas v kuchyni, jsou pomazánky. Jednou z nejlepších letních pomazánek je budapešťská. Skvěle si jistě pochutnáte i na sardinkové pomazánce. Do třetice pak můžete vyzkoušet fazolovou pomazánku. Pomazánky doplňte celozrnným pečivem a můžete servírovat.

Maso

Jak jsem již zmiňovala, maso je důležitým zdrojem bílkovin a je potřeba na jeho konzumaci myslet i v letních měsících. Když si připravíte lehké pokrmy s drůbežím masem nebo si pochutnáte na rybě či mořských plodech, dodáte svému tělu důležité živiny.

Sladká jídla

V létě si však rádi dopřejeme i něco sladkého. I sladké jídlo si však můžete připravit zdravě. Vyzkoušejte například French toasty nebo celozrnnou žemlovku s tvarohem.


Při dovolených si zkrátka můžete dopřávat zdravé a vyvážené jídlo, které si připravíte během chvíle. Než tedy vyrazíte za hranice všedních dní, mrkněte na naše tipy na dovolenou a vyberte si své favority.

Tereza Havlínová