Oblíbená a všestranná cuketa. Objevte její výhody!

Léto se bez cukety jednoduše neobejde. Má neutrální chuť, a proto se skvěle hodí jako jednoduchá příloha nebo do salátu. Nevynechejte ani zapečenou ve slaných koláčích nebo s masem a zkuste ji využít na přípravu moučníků, jako je třeba perník nebo bábovka. Zajímavých receptů s cuketou je rozhodně dostatek, všestrannost této zeleniny se zkrátka nezapře! 


Cuketa je oblíbená také díky snadné přípravě, nemusí se totiž nijak loupat a je rychle hotová. Výčet všech pozitiv ale zdaleka nekončí: cuketa je nenáročná na pěstování, tudíž oblíbená mezi zahrádkáři. Že takovou možnost nemáte? V sezoně, která trvá zhruba od května do září, ji koupíte jen za pár korun.

Jak je na tom nutričně?

Cuketa je z 90–95 % tvořena vodou, což znamená, že ve 100 g obsahuje pouhých cca 16 kcal.* Je tedy ideální potravinou, kterou můžete zařadit do jídelníčku ve chvíli, kdy se pustíte do hubnutí. Vysoký obsah vody může zároveň pomoci s pitným režimem, na který bychom v horkých letních měsících měli myslet dvojnásob.


Dále obsahuje pestré spektrum zdraví prospěšných látek, jako jsou vitaminy, minerální látky a antioxidanty. Najdeme v ní například draslík (může přispět ke zdraví srdce), fosfor a vápník (může podpořit zdraví kostí), vitaminy A a C (jsou důležité pro oči) nebo vlákninu (pomůže se zažíváním).


Možná vás překvapí, že botanicky se cuketa, stejně jako rajčata nebo lilky, správně řadí mezi ovoce. Je také často považována za příbuznou lilku, ačkoliv tomu tak není. Cuketa má svůj původ ve střední a jižní Americe, zatímco lilek v jihovýchodní Evropě.


Title photo by Caroline Attwood on Unsplash

Jak cuketu vybrat?

Při nákupu sledujte hlavně velikost. Čím je cuketa menší a mladší, tím je lepší. Má totiž nejlepší chuť, tenkou slupku a je bez semen. Postupem času se její dužina vysušuje, ztrácí chuť a je více škrobovitá. Také má tuhou slupku, kterou je pak lepší oloupat.


Její povrch by měl být lesklý, bez otlačenin a skvrn. Prospěje jí skladování ve dvířkách (teplejší části lednice), teploty blízké nule jí naopak nesvědčí. Volně zabalené a neomyté cukety můžete skladovat až 7 dnů.


Kromě typicky zelené cukety můžete narazit i na plody žluté, žíhané nebo světle zelené. Žluté cukety mají sladší chuť, žíhané zase masitou dužinu bez semen. Zajímavou variantou jsou cukety kulaté, které jsou skvělé na plnění.

Tipy ohledně přípravy

Jak už jsme zmiňovali, mladá cuketa se nemusí loupat. Stačí ji dobře umýt a nakrájet podle toho, jak ji budete dále upravovat.


Ideální je pro cuketu grilování, které zvýrazní její chuť, vůni a šťavnatost. Stačí ji nakrájet na kolečka, osušit a lehce potřít olejem. Na grilu ji pak nechte jen pár minut z každé strany. Lehce osolit, přidat pár kapek oleje a můžete servírovat. Další možnou úpravou je také dušení na kostičky, případně krátké restování na pánvi.



Věděli jste, že cuketu můžete jíst i syrovou? Chutná dobře lehce osolená nebo se zálivkou.


Cuketa si dobře rozumí s bylinkami, olejem, ale nebojte se ji zkombinovat i s kyselejšími citrusy nebo octem.

Co všechno si z cukety připravit?

  • Využijete ji při vaření na mnoho způsobů, a to ve slaných i sladkých jídlech. Připravte si cuketové placky nebo karbanátky, slané koláče, všemožné špízy, netradiční polévku, hranolky, pomazánku na pečivo nebo topinky.


  • Nesmíme opomenout ani populární cuketovou pizzu, veganské raw špagety nebo cuketové lasagne. Mojí oblíbenou úpravou je pak zapečená cuketa v troubě, plněná mletým hovězím masem, rajčaty a sýrem.


  • Schovat ji můžete také do bábovek nebo perníku. Těstu dodá na vláčnosti, ale přitom v něm není nijak cítit. Garantujeme, že cuketu v moučníku neodhalí ani ten nejzarytější odpůrce zeleniny.

Tereza Havlínová