Salát Panzanella


Připraveno za
30 min
Náročnost

Kategorie
  • Saláty
  • Večeře
Už jste slyšeli o italském salátu panzanella? Salát známý také jako panmolle pochází z Toskánska. Salát z namočeného starého chleba, cibule a rajčat je velmi populární i v jiných částech střední Itálie. Vyzkoušejte ho i u vás doma a uvidíte, že bude mít úspěch.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

500 g
Rajčata cherry oválná
2 ks
Paprika žlutá
4 krajíc
Pšenično-žitný chléb
8 lžíce
Olivový olej extra panenský
4 lžíce
Vinný ocet
1 ks
Červená cibule
2 hrst
Čerstvá bazalka
Pepř
Sůl

Příprava

1
Chleba nebo bagetku natrhejte na kousky, dejte je na plech vyložený pečícím papírem a pokapejte olivovým olejem. 
2
Vedle chleba položte žlutou papriku. Pečte v troubě vyhřáté na 200 °C cca 20–25 minut. Chleba vytáhněte dříve, aby se nespálil. 
3
Jakmile se na paprice objeví hnědé puchýře, vytáhněte ji, dejte do sáčku a nechte zapařit. Pak papriku oloupejte, zbavte semínek a nakrájejte nahrubo. 
4
Ve velké míse smíchejte nakrájená rajčata a cibuli. Pořádně opepřete, osolte, zakápněte octem, promíchejte a nechte odstát, aby rajčata pustila šťávu. Poté přidejte chleba, olivový olej, papriku a natrhanou bazalku. 
5
Salát lehce promíchejte a podávejte.