1. home
  2. Recepty
  3. Cobb salát

Cobb salát


Připraveno za
60 min
Náročnost

Kategorie
  • Hlavní jídla
  • Večeře
  • Saláty
Teplé počasí vyzývá k piknikům a grilovačkám. Připravte si perfektní salát, který se ke grilovanému masu hodí naprosto perfektně. Salát původem z Ameriky si však můžete dát jako hlavní chod i samotný.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

Dresink
50 g
Extra panenský olivový olej
50 g
Akátový med
44 g
Dijonská hořčice
2 lžičky
Hrubozrnná hořčice
2 lžíce
Jablečný ocet
1 špetka
Sůl
Pepř
1 špetka
Sušené oregáno

Salát
2 ks
Kuřecí prsa
1 g
Sůl
Pepř
2 špetky
Sušené chilli vločky
8 plátků
Anglická slanina
2 ks
Římský salát
20 ks
Cherry rajčata v hroznech
1 ks
Avokádo
2 ks
Vejce M10 podestýlka
2 lžíce
Extra panenský olivový olej
Gorgonzola
Balkánský sýr
Feta
Citronová kůra

Příprava

1
Nejprve si připravte ingredience na dresing. V misce metličkou promíchejte olivový olej, tekutý med, dva druhy hořčice, jablečný vinný ocet, sůl, pepř a sušené oregano promnuté mezi prsty.
2
Kuřecí prso nakrájejte na tenké filety. Kousky masa ve střední misce osolte, opepřete a posypte sušenými chilli vločkami. 1/3 dresingu nalijte do misky, pečlivě promíchejte a nechte kousky masa přikryté potravinářskou fólií aspoň 30 min v lednici marinovat.
3
Mezitím opečte slaninu na střední nahřáté pánvi z obou stran dozlatova. Slaninu poté položte na talíř s papírovou kuchyňskou utěrkou a nechte ji plně vychladnout.
4
Do talíře položte omyté, osušené a nakrájené listy římského salátu, omytá, osušená a napůl překrojená cherry rajčata a polovinu na kostky nakrájeného avokáda zbaveného pecky a slupky.
5
Vejce uvařte podle preferencí. Někdo raději vyloženě natvrdo, my vkládáme vejce přímo z lednice do mírně vařící vody, vaříme 7 minut, poté ihned zchladíme pod studenou vodou a po pár minutách oloupeme.
6
Litinovou pánev s mřížkami na grilování (anebo klasickou pánev s nepřilnavým povrchem) nahřejte, nalijte do ní olej a jakmile je nahřátý, opečte maso z obou stran dozlatova. Maso se bude k litinové pánví trošku chytat. Je to z toho důvodu, že marináda obsahuje med, který se v teple rychle připéká.
7
Opečené maso nakrájejte na menší kousky a do talíře se salátem kromě masa přidejte také najemno nakrájenou slaninu, zlehka zastrouhejte povrch kůrou z bio citronu, přidejte na kostičky nakrájený sýr a vše zalijte zbylým dresingem. Ihned servírujte.

Další recepty