Křupavý salát s makovým dresinkem


Připraveno za
30 min
Náročnost

Kategorie
  • Saláty
  • Večeře
  • Vegetarián
I saláty dokáží zastat hlavní jídlo, to už dobře víme. Stačí zvolit vhodnou kombinaci surovin, které dostatečně zasytí. Například taková mozzarella se skvěle hodí a můžete ji kombinovat s ovocem i zeleninou. V dnešním receptu navíc skvěle zužitkujete zbylé stonky brokolice. 

Suroviny

Suroviny na
 
porce

500 g
Zbylé stonky z brokolice
1 ks
Hrušky
1 ks
Červená cibule
1 menší hrst
Rukola
1 hrnek (uvařený)
Kuskus
0.25 hrnku
Jádra lískových ořechů
0.25 hrnku
Vlašské ořechy - jádra
0.5 hrnku
Slunečnicová semínka
1 balení
Mozzarella

Makový dresink
4 lžíce
Javorový sirup grade C
85 ml
Olivový olej extra panenský
2 lžíce
Bílý vinný ocet
1 lžíce
Tahini
1 lžíce (nemletý)
Mák
Mlýnek mořská sůl
Mlýnek pepř čtyř barev

Příprava

1
Nejprve si připravte makový dresink. Ve větší misce smíchejte polovinu javorového sirupu, olivový olej, vinný ocet a tahini pastu.
2
Dobře prošlehejte, aby se všechny suroviny spojily. Poté přidejte nemletý mák a dochuťte solí a pepřem.
3
Podle chuti pak přidejte zbytek sirupu a případně dokořeňte.
4
Brokolicové stonky nejprve oloupejte, abyste je zbavili dřevnaté slupky.
5
Očištěné kusy nakrájejte na tenké proužky nebo pomocí příčné škrabky z nich připravte tenké plátky.
6
Přendejte je do velké mísy a smíchejte s hruškou nakrájenou na kostičky, cibulí na plátky a rukolou.
7
Přisypte uvařený kuskus, nahrubo nakrájené ořechy a semínka.
8
Na závěr přidejte trochu natrhané mozzarelly a zalijte připraveným dresinkem.
9
Opatrně promíchejte a podávejte například s křupavým pečivem.