Dutch baby palačinka s uzeným lososem a špenátem


Připraveno za
60 min
Náročnost

Kategorie
  • Snídaně
Velmi oblíbená sladká pochoutka má svůj původ nejspíše v Německu. Znát ji můžete pod názvem Dutch Baby Pancake nebo také German Pancake, Bismarck, Dutch Puff, či sweet popovers. My jsme ji ale tentokrát připravili naslano s uzeným lososem a se špenátem.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

25 g
České máslo 84 % mléčného tuku
3 ks
Čerstvá BIO vejce 6 ks M
80 ml
Smetana ke šlehání
100 ml
Čerstvé plnotučné mléko 3,5% tuku
130 g
Špenát
70 g
Hladká mouka
1 lžička
Sůl

Na ozdobu
100 g
Uzený losos
100 g
Čerstvý kozí sýr
1 snítka
Čerstvý kopr
Pepř
Šťáva z citronu

Příprava

1
Na pánvi o průměru přibližně 20 cm (vhodné k pečení v troubě) rozehřejte máslo. Troubu předehřejte na 220 °C.
2
Mezitím dejte mléko a 100 g špenátu do mixéru a rozmixujte.
3
V míse vyšlehejte vejce, smetanu, špenátové mléko, mouku a sůl.
4
Nalijte půlku směsi na rozehřáté máslo a pečte dozlatova 15 minut.
5
Palačinka se bude v troubě postupně zvětšovat a zlátnout. Totéž opakujte s druhou půlkou směsi.
6
Po upečení ozdobte palačinky uzeným lososem, zbytkem baby špenátu, čerstvým kozím sýrem, nasekaným koprem, pepřem a na závěr pokapejte šťávou z citronu. 
7
Ihned podávejte.