Vypečené rohlíčky: 5 tipů pro nejlepší domácí pečivo


Připraveno za
70 min
Náročnost

Kategorie
  • Svačiny
  • Přílohy
Dokážete si představit lepší probuzení než s vůní čerstvého pečiva? Den, který takhle začne, už prostě nemůže nic zkazit, i kdyby to bylo pondělí. Domácí pečivo přitom není vůbec žádná věda – máme pro vás několik tipů, jak na ty nejvypečenější rohlíčky.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

3 ks
Čerstvá BIO vejce 6 ks M
500 g
Hladká mouka
50 g
České máslo 84 % mléčného tuku
250
Čerstvé mléko polotučné 1,5%
30 g
Droždí
1 lžička
Krupicový cukr
1 špetka
Sůl
Mák
Sezamová semínka
Kmín
Lněné semínko

Příprava

1
Založte si kvásek smícháním droždí s 50 ml vlažného mléka, lžičky cukru, špetky soli a dvou lžiček mouky.
2
Jakmile se začínají tvořit bublinky, postupně vmíchejte zbylou mouku, mléko, čerstvé vejce a rozpuštěné máslo. Máslo můžete nahradit sádlem.
3
Velmi důkladně prohněťte a nechte na teplém místě hodinu kynout.
4
Troubu předehřejte na 190 °C.
5
Vykynuté těsto rozdělte na stejně velké díly a rozválejte.
6
Na housky tvořte asi 20 centimetrů dlouhé nudle o tloušťce 1 cm, které následně zapleťte, na rohlíčky trojúhelníkové tvary a zarolujte.
7
Vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem, potřete rozšlehaným vejcem, posypte semínky a pečte asi 30 minut.