Žitno-špaldové celozrnné dalamánky s podmáslím


Připraveno za
70 min
Náročnost

Kategorie
  • Svačiny
  • Snídaně
  • Přílohy
Milujete vůni čerstvého pečiva, která se line celým bytem? A co teprve jeho chuť a křupnutí, když se do něj zakousnete! Upečte si doma dalamánky z celozrnné mouky a podmáslí. Nebojte se, není to nic složitého a výsledek rozhodně stojí za to.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

10 g
Droždí
0.5 lžička
Krupicový cukr
150 ml
Vlažná voda
150 g
Špaldová celozrnná mouka
180 g
Žitná celozrnná mouka
1 lžička
Sůl
0.5 lžička
Drcený kmín
100 g
Kysané podmáslí
1 lžička
Bílý ocet

Na ozdobu
Kmín

Příprava

1
Droždí rozdrobte do mističky. Přidejte cukr, zalijte vlažnou vodou a promíchejte. Nechte pod utěrkou na teplém místě vzejít kvásek – bude to trvat 15–20 minut.
2
Ve větší míse promíchejte sypké ingredience – mouky, sůl a drcený kmín.
3
Podmáslí přilijte ke kvásku spolu s octem a promíchejte. Spojte sypkou a tekutou směs a zadělejte těsto. Nechte pod utěrkou hodinu až hodinu a půl kynout.
4
Těsto přendejte na pomoučený vál a krátce propracuje. Rozdělte na 4 stejně velké části. Z každé vytvořte bochánek a přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Potřete vodou a párkrát nařízněte ostrým nožem. Lehce posypejte kmínem a nechte 20 minut kynout. 
5
Nakynuté dalamánky vložte do trouby vyhřáté na 220 °C. Pečte 23–25 minut.