Špaldová babka s bylinkovým pestem


Připraveno za
80 min
Náročnost

Kategorie
  • Svačiny
  • Snídaně
  • Přílohy
  • Těsta a pečení
Už jste někdy jedli babku? Tato pochoutka pochází z Polska a připomíná naši bábovku. Většinou se připravuje sladká jako moučník. My pro vás ale tentokrát máme slanou variantu ze špaldové mouky se špenátovo-bylinkovým pestem.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

Forma 24x8 cm

Těsto
25 g
Droždí
0.5 g
Krupicový cukr
400 g
Celozrnno-špaldová mouka
1 lžička
Sůl
220 ml
Teplá voda
50 ml
Olivový olej extra panenský

Pesto
40 g
Špenát
20 g
Grana padano, 15 měsíců zrání
1 stroužek
Česnek balený
Čerstvá bazalka
Čerstvé oregáno
0.5 lžička
Rozmarýn
50 g
Slunečnicová semínka
Sůl

Příprava

1
Droždí rozdrobte do misky a prsty promíchejte s cukrem. V druhé, větší míse smíchejte mouku se solí. Doprostřed udělejte důlek a do něj vsypte droždí. Zalijte teplou vodou a nechte 15–20 minut odpočívat, aby vzešel kvásek. 
2
Když vzejde kvásek, zalijte olejem a zpracujte těsto. Nechte hodinu kynout pod utěrkou na teplém místě. 
3
Než těsto vykyne, připravte si pesto. Do mixéru vložte špenát, nadrobno pokrájený sýr a česnek, lístky bylinek a rozmarýn, semínka, sůl a olej. Rozmixujte na pastu s lehce hrubší konzistencí. 
4
Po hodině kynutí těsto překlopte na vál a krátce propracujte rukama. Z těsta vyválejte plát velikosti cca 25 x 38–40 cm. Šířka plátu by měla odpovídat délce formy, ve které budete babku/chléb péct. 
5
Plát těsta potřete pestem. Srolujte po šířce – tedy tak, aby se šířka po srolování stala délkou rolády. Roládu nechte položenou koncem vespod. Z vrchu podélně rozřízněte ostrým nožem. Vzniklé dva pruhy uchopte do rukou tak, aby řezy byly vzhůru. Zapleťte prameny a přendejte do formy vyložené pečicím papírem.
6
Pečte při 175 °C (horkovzduch) nebo 190 °C (spodní, vrchní ohřev) 45–50 minut. Po upečení nechte vychladnout na mřížce.