1. home
  2. Recepty
  3. Domácí toastový chléb

Domácí toastový chléb


Připraveno za
70 min
Náročnost

Kategorie
  • Svačiny
  • Snídaně
  • Přílohy
  • Těsta a pečení
Domácí pečivo patří k opravdovým kulinářským výzvám. Připravili jsme pro vás tip na domácí toustový chléb, který určitě zvládnete upéct. Voňavý chléb pak můžete servírovat tak, jak jste zvyklí – s čerstvou pomazánkou, obložený se šunkou a sýrem nebo se zeleninou.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

20 g
Droždí
1 lžíce
Třtinový cukr
500 g
Hladká pšeničná mouka
240 ml
Sójový nápoj
50 ml
Slunečnicový olej
40 ml
Javorový sirup grade C
10 g
Sůl

Na vymazání formy
Rostlinný tuk

Příprava

1
Do mísy rozdrobte droždí, přidejte třtinový cukr, 50 ml vlažného sójového nápoje, 50 g hladké mouky. Promíchejte a nechte 10 minut odležet. Kvásek zvětší svůj objem a zhoustne.
2
Poté přidejte zbytek sójového nápoje (250 ml), olej, javorový sirup, mouku (450 g), sůl a vše důkladně propracujte, ideálně v robotu. Přikryjte utěrkou a nechte 1,5 hodiny kynout.
3
Po vykynutí rozdělte na dvě poloviny, z každé vyválejte placku, kterou smotejte. Vložte vedle sebe do formy vymazané olejem nebo rostlinným tukem. Nechte kynout 1 hodinu.
4
Troubu předehřejte na 180 °C horký vzduch, pečte 10 minut na 180 °C, poté stáhněte na 160 °C, přikryjte pečicím papírem, aby nebyl z vrchu spálený a pečte ještě 30 minut.
5
Vyklopte z formy a nechte vychladnout na mřížce.