Jarní barevná focaccia


Připraveno za
70 min
Náročnost

Kategorie
  • Předkrmy
  • Svačiny
  • Snídaně
  • Přílohy
  • Zeleninová jídla
  • Vegan
  • Těsta a pečení
Patříte k příznivcům italské kuchyně? Pak už jste určitě někdy ochutnali focacciu. Máme pro vás tip na berevnou zeleninovou foccaciu, kterou musíte vyzkoušet. Příprava není těžká, jen je trochu náročnější na čas. Ale výsledek bude rozhodně stát za to!

Suroviny

Suroviny na
 
porce

500 g
Hladká mouka
0.5 balení
Droždí
12 g
Krupicový cukr
400 ml
Vlažná voda
50 ml
Extra panenský olivový olej

Na ozdobu
Jarní cibulka
Cherry rajčata větvičková
Červená cibule
Paprika červená
Černé olivy bez pecky
Sezamová semínka
Rozmarýn
Čerstvý kopr
Mořská sůl hrubozrnná

Příprava

1
Do mísy od robota rozdrobte droždí, přisypte cukr, přilijte vodu a metličkou třete a míchejte, dokud se nevytvoří tekutá kašička. Pomalu pak přidávejte hladkou mouku. Lehce promíchejte vařečkou a pak už přesuňte mísu do robota a hákem hněťte těsto asi 10 minut na nižší otáčky, než dosáhnete kompaktní konzistence.
2
Těsto zaprašte v míse lehce moukou, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout asi 90 minut. Plech vyložte pečicím papírem a potřete olivovým olejem.
3
Nakynuté těsto vyklepněte z mísy na plech, polijte olivovým olejem a prsty roztáhněte do obdélníku.
4
Navrch naaranžujte zeleninu dle vlastního výběru – třeba jarní cibulky, rajčata, olivy, cibuli nebo kolečka feferonek, mák, sezamová semínka, lístky rozmarýnu a snítky kopru. Na závěr posypte hrubozrnnou mořskou solí. Fantazii se zkrátka meze nekladou.
5
Zeleninu lehce zamáčkněte do těsta. Plech přikryjte utěrkou a nechte ještě 10 minut dokynout.
6
Focacciu pečte v troubě předehřáté na 230 °C cca 15–20 minut. Okraje budou zlatavé a střed propečený. Hotovou focacciu krájejte až po vychladnutí, jinak by se těsto srazilo.