Citronový chlebíček


Připraveno za
80 min
Náročnost

Kategorie
  • Dezerty a moučníky
  • Svačiny
  • Snídaně
  • Vegan
  • Bezlaktózové
  • Těsta a pečení
Svěží poleva, voňavé těsto a křupavé oříšky. Právě z těchto neodolatelných ingrediencí se skládá výborný citronový chlebíček! Vyzkoušejte ho a přesvědčte se sami.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

Chlebíček
300 g
Špaldová hladká mouka
100 g
Špaldová celozrnná mouka
1 sáček
Kypřicí prášek bez fosfátů
80 ml
Javorový sirup grade C
300 ml
Ovesné mléko
60 ml
Slunečnicový olej lisovaný za studena
3 citrony
Citrónová šťáva
2 citrony
Citronová kůra
70 g
Kešu natural
2 lžíce (nemletý)
Mák

Poleva varianta A
2 lžíce
Kokosový krém
0.5 citronu
Citrónová šťáva
1 lžíce
Javorový sirup grade C

Poleva varianta B
Moučkový cukr
Citrónová šťáva

Příprava

1
Všechny ingredience dejte na pracovní plochu, aby měly stejnou teplotu.
2
Troubu předehřejte na 180 °C.
3
Citróny omyjte a nastrouhejte z nich potřebnou kůru. Poté z nich vymačkejte šťávu.
4
Kešu ořechy nakrájejte na menší kousky.
5
V jedné míse smíchejte všechny sypké ingredience, v druhé všechny tekuté.
6
Poté je smíchejte dohromady a vmíchejte kešu ořechy a mák.
7
Těsto nalijte do chlebové formy vyložené pečicím papírem.
8
Pečte na 180 °C cca 50 minut, poté zkontrolujte špejlí, zda je těsto upečené.
9
Polevu vytvořte jen smícháním vybraných ingrediencí. Polevu z kokosového krému můžete nahradit klasickou polevou z moučkového cukru a citronové šťávy, záleží jen na vás.
10
Ozdobit můžete plátky citronu a citronovou kůrou.⁠