Makové rohlíčky


Připraveno za
70 min
Náročnost

Kategorie
  • Dezerty a moučníky
  • Svačiny
  • Snídaně
  • Vegan
Věděli jste, že řada zemí nepovoluje používání máku? V Čechách je tomu jinak, naštěstí. MaruskaVEG vám z něj připravila výborné veganské rohlíčky, po kterých se jen zapráší.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

0.5 kostky
Droždí
70 g
Třtinový cukr very dark
500 g
Hladká mouka
Sůl
250 ml
Ovesné mléko
80 ml
Slunečnicový olej s vitaminem D

Náplň
150 g
Mák
50 g
Třtinový cukr very dark
250 g
Ovesné mléko
1 lžička
Skořice
5 lžic
Mleté mandle
Ocet

Příprava

1
Ve velké míse rozdrobte droždí, přidejte lžičku cukru, mouky, špetku soli a zalijte 100 ml vlažného mléka. Nechte kvásek 10–15 minut odpočinout, musí zvětšit svůj objem a zhoustnout.
2
Poté do mísy přidejte zbytek vlažného mléka, cukru, mouky a olej. Důkladně promíchejte, klidně několik minut. Přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě 1 hodinu kynout.
3
Mezitím si připravte makovou náplň. V hrnci smíchejte mák, cukr a mléko. Vařte cca 15 minut, během té doby směs míchejte a hlídejte, aby se nepřipálila. Po dovaření přidejte skořici, namleté mandle a nechte vystydnout.
4
Vykynuté těsto rozdělte na dvě poloviny a z každé vyválejte kolo o tloušťce cca 0,5 cm. Rozdělte ho na 8 stejných částí. Do nejširší části vložte náplň a zarolujte do rohlíčku.
5
Předehřejte troubu na 170 °C a nechte rohlíčky ještě 20 minut kynout na plechu s pečicím papírem. Před pečením je potřete vodou s octem (1:1) pro barvu.
6
Rohlíčky pečte cca 25 minut na 170 °C. Na závěr můžete pocukrovat.⁠