Rajská omáčka s domácími knedlíky


Připraveno za
70 min
Náročnost

Kategorie
  • Hlavní jídla
  • Recepty z masa
  • Omáčky
  • Obědy
Nad české omáčky není, že? V tuzemských kuchařkách jich najdete hned několik, ale jedna z nejoblíbenějších je právě rajská. Milují ji dospělí i děti! Podávat ji můžete s těstovinami, knedlíkem a zároveň se k ní hodí plátek masa i mleté. Možností je zkrátka nespočet. 

Suroviny

Suroviny na
 
porce

Vývar
1 l
Voda
6 kuliček
Celý pepř
5 kuliček
Nové koření
3 ks
Bobkový list
Mlýnek mořská sůl
1 ks
Cibule žlutá
1 ks
Mrkev
50 g
Celer s natí

Rajská omáčka
600 g
Hovězí zadní maso bez kosti
30 g
České máslo 84 % mléčného tuku
2 ks
Cibule žlutá
2 snítky
Tymián
3 ks
Bobkový list
4 ks
Celý hřebíček
6 kuliček
Nové koření
6 kuliček
Celý pepř
300 ml
Rajčatové pyré
600 ml
Hovězí vývar (z vaření masa)
15 g
Krupicový cukr
Mlýnek mořská sůl
Mlýnek pepř čtyř barev
30 g
Perník na strouhání

Karlovarský knedlík
35 g
České máslo 84 % mléčného tuku (změklé)
3 ks
Vejce M10 podestýlka
200 ml
Čerstvé mléko plnotučné
275 ml
Hrubá mouka
3 ks
Houska
1 snítka
Hladkolistá petržel
Mlýnek mořská sůl

Příprava

1
1

Postup maso a vývar

Hovězí maso dejte do litru vroucí osolené vody. Po chvíli vaření začněte sbírat pěnu.
2
2
Přidejte bobkový list, nové koření, celý pepř, cibuli, mrkev a kousek celeru.
3
3
Maso vařte na mírném plameni přibližně 2,5–3h doměkka.
4
4
Vzniklý vývar přeceďte a použijte na rajskou omáčku.
5
5

Postup rajská omáčka

Na másle zpěňte cibuli, přidejte bylinku a lehce zpěňte.
6
6
Přisypte koření, cukr a chvilku restujte. Při restování cibule ji několikrát zalijte malým množstvím vody, aby cibule zkaramelizovala a omáčka byla tmavší.
7
7
Přilijte rajčatové pyré, osolte a opepřete. Zalijte připraveným hovězím vývarem a alespoň 30 minut nechte lehce probublávat na mírném plameni.
8
8
Omáčku sceďte přes sítko, zahustěte strouhaným perníkem a nechte chvilku povařit.
9
9
Podle chuti dosolte či doslaďte.
10
10
Hovězí maso nakrájené na plátky servírujte zalité rajskou omáčkou a přidejte domácí knedlíky.
11
11

Postup karlovarský knedlík

Nakrájené housky krátce opražte v troubě. Do většího hrnce nalijte vodu, lehce osolte a dejte vařit.
12
12
V míse smíchhejte žloutky se solí, přidejte mléko, rozpuštěné máslo a postupně zapracujte hrubou mouku.
13
13
Přisypte nasekanou petrželku a opraženou housku.
14
14
Z bílků a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh, který pak opatrně vmíchejte do směsi.
15
15
Na pracovní plochu si rozprostřete potravinovou fólii. Z těsta tvarujte šišky, které pak zabalte do fólie a zatočte konce.
16
16
Aby se knedlík nerozpadal a měl hezký tvar, zabalte ho následně ještě do alobalu.
17
17
Takto zabalené knedlíky vařte ve vroucí vodě asi 20–25 minut. V průběhu vaření knedlíky otáčejte.

Další recepty