Hrachová polévka


Připraveno za
45 min
Náročnost

Kategorie
  • Polévky
  • Obědy
  • Zeleninová jídla
  • Sezónní recepty
Místo rybí polévky si můžete na Vánoce připravit třeba výtečnou hrachovou polévku. Recept na sytou a zároveň chutnou polévku připravila nutriční terapeutka Tereza Havlínová

Suroviny

Suroviny na
 
porce

250 g
Předvařený žlutý hrách
1 ks
Menší cibule
1 stroužek
Česnek
1 lžíce
Řepkový olej
1 lžíce
Máslo
0.5 l
Zeleninový vývar
0.5 lžičky
Majoránka
Sůl, pepř, ideálně z mlýnku

Příprava

1
Česnek prolisujte, cibuli nakrájejte najemno.
2
V hrnci rozpusťte máslo s olejem a orestujte cibuli s česnekem do zlatova. Přidejte hrách, zalijte vývarem a uvařte do měkka. Pokud používáte hrách předvařený, trvá to 10–15. Pro jistotu ale ochutnejte, zda je měkký.
3
Pak rozmixujte mixérem do hladka. Pokud je třeba, přidejte ještě trochu vývaru tak, abyste dosáhli požadované hustoty. Můžete taky zjemnit trochou smetany.
4
Dochuťte majoránkou, solí a pepřem.
5
Podávejte třeba s trochou petrželky nebo křupavými krutony.