Jak si zpestřit grilování? Máme pro vás 5 tipů

Title photo by Dustin Tramel on Unsplash
Léto je v plném proudu a stejně tak grilovací sezona! Už vás omrzely klasické recepty a chcete ochutnat z grilu nějakou méně známou pochoutku? Máme pro vás článek, kde najdete tu nejlepší inspiraci hezky na jednom místě.

Maso, maso, maso!

Kuřecí křídla jsou skvělá, o tom není pochyb. Můžete je vyzkoušet jak v klasické marinádě, tak třeba na medu a citronu! Anebo, pokud chcete své strávníky opravdu překvapit, zkuste kuřecí křídla po vietnamsku s voňavou rýží


Americká klasika v podobě burgeru také nesmí chybět. Jeho tradiční verzi milují skoro všichni. Jestli vás už ale nebaví běžná kombinace (maso, cibule, rajčata a salát), vyzkoušejte verzi s pečenými paprikami, rukolou a kozím sýrem! Nebo skvělé mini burgery s gorgonzolovou omáčkou od Kluka v zástěře. Ideální způsob, jak mít na grilovačce burgery, ale zbytečně se jimi nezaplácnout.

Grilované ovoce jak k masu, tak nasladko!

Ananas na grilu asi znáte, ale zkusili jsme někdy banán, grep, jahody nebo meloun? Nebojte se ničeho a zkoušejte. :) Ne každý druh ovoce je na grilování vhodný, ale právě tyto zmiňované rozhodně ano. 


Mimochodem, měli jste někdy takzvaný grilovaný crumble? Jestli ne, měli byste si ho připsat na list dalších receptů k vyzkoušení! V postupu toho našeho sice stojí, že se připravuje v troubě, ale snadno můžete vyzkoušet i přípravu na grilu. Jen nezapomeňte na vhodnou nádobu.


Pokud nemáte chuť na dezert, ale na hlavní jídlo, ugrilujte ovoce jako přílohu k masu, třeba jablka!


Photo by Harry Burt on Unsplash

Dary z moří a řek

Grilovat můžete samozřejmě mušle (třeba svatojakubské jsou obzvlášť chutné), ale ryby nebo krevety bývají nejvíce populární. Ještě aby ne, takovým chutím se nedá odolat! Jejich příprava je rychlá a jednoduchá. Přihoďte k nim na gril půlky citronů a doplňte tak celý pokrm neskutečnou vůní. Třeba takový pstruh na másle se zeleninou? Neskutečná lahůdka!

Milovaná klasika jinak

Špekáčky, hermelín nebo brambory v popelu? Kdo by je neznal. Připravte si více gurmánskou a méně táborovou klasiku: špekáček s cibulí a hořčicíHermelín v alobalu s brusinkovou omáčkou je také skvělý, doplňte ho toustem a máte výbornou večeři! Nestihli jste nakoupit, ale máte chuť na nějakou dobrotu s grilovanou, kouřovou chutí? Vezměte brambory, omyjte je, zabalte do alobalu a hoďte do rozpáleného uhlí uprostřed táboráku nebo grilu. Po zhruba půl hodince budou měkké. Přidejte k nim dresink z jogurtu a bylinek a pusťte se do hodování!


Přiložte i přílohu

Ke grilovanému masu to chce nějakou lehkou přílohu. Saláty budou vždy skvělou volbou, jak kompletně z čerstvých surovin, tak i třeba právě z grilu, jako tento žampionový! Nemáte rádi saláty? Vyzkoušejte brokolici zabalenou ve slanině, skvěle doplní váš talíř plná grilovaných dobrot.

Tip na závěr

Pořádná grilovačka se neobejde bez kvalitních dipů. Nevíte, které vyzkoušet jako první? Naše 3 tipy vám určitě pomohou při výběru.

Redakce Gusto Academy