Špekáčky s cibuládou a domácí hořčicí


Připraveno za
75 min
Náročnost

Kategorie
  • Hlavní jídla
  • Večeře
  • Recepty z masa
  • Sezónní recepty
  • Bezlepkové
Vychutnejte si tradiční večerní posezení u táboráku! Připravte si ke klasickému špekáčku cibuládu, která vám v chladničce vydrží i do příštího grilování. Stejně jako skvělá domácí hořčice, kterou chutně doplníte uzeninu, ale i brambory vytažené horké přímo z popela.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

4 ks
Špekáčky
400 g
Brambory Grenaille
100 g
Hořčičná semínka
2 lžíce
Med květový
0.5 ks
Jablka červená
100 ml
Jablečný ocet
500 g
Červená cibule
50 g
České máslo 84 % mléčného tuku
2 stroužky
Česnek
2 lžíce
Olivový olej extra panenský
50 g
Třtinový cukr
Tymián
200 ml
Červené víno
80 ml
Ocet balsamico di modena
80 ml
Portské víno
Sůl
Pepř

Příprava

1
Nejprve si nakrájejte cibuli na měsíčky.
2
V hrnci na olivovém oleji orestujte cibulku do změknutí, přidejte cukr a nechte jej zkaramelizovat.
3
Do hrnce přilijte vinný ocet, který chvilku redukujte, aby se odpařil.
4
Poté zmírněte plamen, přidejte nasekaný česnek a po částech přidávejte víno a portské.
5
Vždy jen malé množství, aby se vše postupně zredukovalo do husté omáčky.
6
Celý proces potrvá přibližně hodinu.
7
Hotová cibuláda by měla mít velmi tmavou barvu a hustotu medu.
8
Posléze si připravte brambory, které vařte ve slupce asi 15 minut.
9
Po uvaření vodu slijte a ještě horké brambory zabalte do alobalu.
10
Připravené brambory pečte přibližně 15 minut, ideálně na kraji ohniště v rozžhavených uhlících.
11
Před podáváním brambory lehce rozmáčkněte vidličkou a položte na ně plátky másla, které se krásně rozpustí.
12
Brambory osolte a posypejte čerstvými lístečky tymiánu.
13
Na závěr si připravte hořčici.
14
Hořčičná semínka spolu s octem rozmixujte tyčovým mixérem.
15
Přidejte med a pro zjemnění přidejte i nastrouhané oloupané jablko.
16
Vše rozmixujte a nakonec  osolte a případně ochuťte oregánem.

Další recepty