Slané kynuté buchty plněné brokolicí a sýrem


Připraveno za
70 min
Náročnost

Kategorie
  • Hlavní jídla
  • Svačiny
  • Snídaně
  • Večeře
  • Vegetarián
  • Těsta a pečení
  • Slané recepty
Kynuté tvarohové nebo makové buchty jsou česká klasika. My jsme je pro vás však tentokrát připravili trochu netradičně – naslano. Místo povidel či máku, jsme je naplnili brokolicí a sýrem a neotřelá pochoutka je na světě.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

Na 12 kusů

Těsto
15 g
Droždí
0.5 lžička
Krystalový cukr
160 ml
Čerstvé mléko polotučné 1,5%
300 g
Hladká mouka
50 g
České máslo 84 % mléčného tuku
1 ks
Žloutek
Sůl

Náplň
150 g
Brokolice
150 g
Čerstvý termizovaný smetanový sýr
1.5 lžička
Provensálské koření
1 lžička
Sušený česnek
Sůl

Příprava

1
Droždí rozdrobte do mističky a promíchejte s cukrem. Mléko ohřejte, aby bylo vlažné a asi 1/3 přilijte k droždí. Přisypejte ještě lžičku mouky a vidličkou promíchejte. Nechte stát při pokojové teplotě 15–20 minut, než pěkně vzejde kvásek.
2
Do zbytku mléka vložte na kostičky pokrájené máslo, ještě trochu zahřejte a pak nechte pozvolna máslo rozplynout. 
3
Brokolici nakrájejte na menší růžičky. Vložte do vroucí osolené vody a nechte 3–4 minuty vařit doměkka. Poté sceďte, propláchněte studenou vodou a nechte dobře okapat. Pokud by zůstalo v brokolici příliš vody, byla by náplň tekutá, což by komplikovalo plnění buchet a po upečení by mohly být příliš vlhké.
4
Brokolici v mixéru rozsekejte najemno. Poté vidličkou dobře promíchejte se sýrem, bylinkami, česnekem a špetkou soli.
5
Vykynuté těsto rozdělte na 12 stejně velkých kousků. Z každého mezi dlaněmi vytvarujte větší placičku. Naplňte lžičkou brokolicové náplně a zabalte. Buchty skládejte na pomoučenou pracovní plochu, dokud nedokončíte i poslední buchtu.
6
Rozehřejte máslo anebo si připravte olej na promazávání. Každou buchtu dobře omastěte a vedle sebe je vyskládejte do pekáčku. 
7
Pečte při 180 °C 45–50 minut.