1. home
  2. Recepty
  3. Domácí focaccia s rozmarýnem nebo olivami

Domácí focaccia s rozmarýnem nebo olivami


Připraveno za
70 min
Náročnost

Kategorie
  • Předkrmy
Italská jídla jsou pověstná tím, že často pracují se základními surovinami, ale výsledek je ohromující. Jak se říká "v jednoduchosti je krása". U receptu na domácí focacciu z kvásku to platí dvojnásob. Upečte si doma toto tradiční pečivo a vylepšete ho voňavým rozmarýnem nebo šťavnatými olivami.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

1 kg
Hladká mouka
800 ml
Vlažná voda
2 lžičky
Třtinový cukr very dark
1 kostka
Droždí
2 lžíce
Mořská sůl hrubozrnná
100 ml
Extra panenský olivový olej
200 g
Zelené olivy bez pecky
4 snítky
Rozmarýn

Příprava

1
V míse smíchejte cukr, rozdrobené droždí a zalijte vlažnou vodou.
2
Nechte na teplém místě, aby vzešel kvásek: ideální teplota na kynutí je 30 °C, zabere to cca 20minut.
3
Poté postupně přisypávejte mouku a vypracujte těsto.
4
Mísu přikryjte utěrkou nebo fólií a nechte odstát v teple, aby těsto řádně nakynulo a zdvojnásobilo objem.
5
Jakmile bude těsto nakynuté, rozdělte ho na dvě části. Můžete je lehce zakápnout olivovým olejem, aby se s nimi lépe pracovalo.
6
Do jednoho bochánku zapracujte nakrájený rozmarýn a do druhého olivy nakrájené na kolečka. Od každého si nechte trochu na závěr. 
7
Z bochánků rukou vytvořte dvě silnější placky, zakápněte olivovým olejem, posypte je mořskou solí, rozetřete a promačkejte, aby se olej spojil se solí a těstem.
8
Na závěr placky dozdobte zbylým rozmarýnem a olivami.
9
Placky dejte na plech s pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě 10–12 minut na 220–250 C°.
10
Poté je nechte vychladnout, až poté můžete focacciu krájet.