Čedarové tyčinky se slaninou


Připraveno za
60 min
Náročnost

Kategorie
  • Předkrmy
  • Svačiny
Slané zobání během svátků přijde rozhodně vhod, sladké cukroví je totiž třeba něčím proložit. Markéta v troubě tentokrát upekla čedarové tyčinky se slaninou, které se perfektně hodí právě na silvestra.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

250 g
Hladká mouka
250 g
Vintage cheddar
250 g
České máslo 84 % mléčného tuku
2 ks
Žloutek
100 g
Anglická slanina plátky
1 ks (na potření)
Čerstvá BIO vejce 6 ks M

Příprava

1
Na těsto odvažte hladkou mouku, nastrouhejte najemno čedar, studené máslo nakrájejte na kostky a přidejte žloutky.
2
Připravené suroviny vložte do misky a rychle zpracujte v hladké těsto.
3
To zabalte do potravinářské fólie a dejte do lednice vychladit alespoň na hodinu, nejlépe však přes noc.
4
Poté nechte těsto cca 5 minut povolit a polovinu rozválejte na plát silný cca 3 mm.
5
Nožem nebo rádýlkem nakrájejte těsto na úzké pruhy a na každý dejte podélně rozpůlený plátek slaniny.
6
Skládejte na plech vyložený pečicím papírem a každý pruh párkrát protočte do tvaru lokny.
7
Stejným způsobem připravte i druhou polovinu těsta.
8
Všechny tyčinky pomašlujte rozšlehaným vejcem a pečte ve vyhřáté troubě na 175 °C cca 10 minut dozlatova.⁠