Crostini a bruschetty


Připraveno za
30 min
Náročnost

Kategorie
  • Předkrmy
V české kuchyni jsou populární topinky, Italové si zase pochutnávají na předkrmech jako jsou crostini nebo bruschetty. A právě ty si můžete dnes připravit, rovnou se třemi druhy zdobení. Rozdíl je ale ve volbě pečiva a jeho úpravě.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

Řemeslný kváskový chléb, krájený
Světlá francouzská bageta
Olivový olej extra panenský
Česnek
Mlýnek mořská sůl
Mlýnek pepř čtyř barev

Hráškové
120 g
Mražený hrášek
150 g
Cottage
20 g
Jádra lískových ořechů
50 g
Krémové žampiony
15 g
České máslo 84 % mléčného tuku

Dýňové
180 g
Dýně hokkaido
15 g
Javorový sirup grade C
1 snítka
Tymián
100 g
Hummus
1 hrst
Piniové oříšky

Rajčatovo-cuketové s prosciuttem
150 g
Cuketa
150 g
Rajčata třešňovitá
90 g
Prosciutto di Parma
1 lžíce
Pesto alla Genovese

Příprava

1
Na bruschetty použijte kváskový chléb, který nakrájejte na asi 1,5 centimetru široké plátky.
2
Crostini připravte z čerstvé bagety a plátky udělejte o něco užší. Poté si předehřejte troubu na cca 200 °C.
3
Plátky chleba potřete rozpůleným stroužkem česneku a oba druhy pečiva poté pokapejte olivovým olejem.
4
Přendejte na plech a pečte několik minut dozlatova a hezky dokřupava. Nechte vychladnout a poté ozdobte dle chuti. 
5

Postup hráškové:

Ve vroucí vodě nejprve oblanšírujte mražený hrášek.
6
Poté ho přendejte do ledové vody, sceďte a rozmixujte společně se sýrem cottage a lískovými ořechy.
7
Na menší pánvičce s trochou másla orestujte na plátky nakrájené žampiony.
8
Hráškovou směs rozetřete na vybrané pečivo a ozdobte žampiony.
9

Postup dýňové:

Dýni hokaido nakrájejte i se slupkou na velmi drobné kostičky, osolte, opepřete a zakápněte javorovým sirupem.
10
Zasypte čerstvým tymiánem a promíchejte. Dejte péct do trouby předehřáté na 200 °C, stačí přibližně 20 minut doměkka.
11
Na vybrané pečivo rozetřete trochu hummusu, přidejte dýňové kostičky a zasypte piniovými oříšky.
12

Postup rajčatovo-cuketové s prosciuttem:

Na pánvi s trochou oleje nejprve orestujte cuketu nakrájenou na kostičky hezky doměkka.
13
Přidejte sůl, pepř a lžíci bazalkového pesta. Jakmile je cuketa hotová, přidejte do pánve rajčata nakrájená na kostičky, aby se lehce prohřála.
14
Po dokončení směsi pustí zelenina trochu šťávy, sceďte ji.
15
Vybrané pečivo lehounce potřete olejem, přidejte trochu zeleninové směsi a natrhaného prosciutta.
16
Na závěr ozdobte bazalkou.