Bramborový salát: 3× a moderně


Připraveno za
60 min
Náročnost

Kategorie
  • Přílohy
Každá rodina má svůj léty prověřený recept na bramborový salát, který se dědí z generace na generaci. Přestože jsme milovníky tradic, letos jsme se rozhodli nabídnout vám tři odlehčené varianty této sváteční přílohy. Pokud se i přes svátky chcete držet zdravějšího jídelníčku nebo máte chuť experimentovat, inspirujte se specialitami z nového čísla magazínu Gusto.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

Bramborový salát s červenou řepou
600 g
Brambory A
3 ks
Čerstvá BIO vejce 6 ks M
160 g (vařená)
Řepa červená
110 g
Sýr s modrou plísní
2 stroužky
Česnek balený
2 lžíce
Majonéza s obsahem vaječného žloutku
2 lžíce
Bílý vinný ocet
30 g
Čerstvý kopr
Mlýnek mořská sůl

Bramborový salát s křenem a jablkem
650 g
Brambory Grenaille
100 g
Celer řapík
2 ks
Jablka červená
100 g
Ředkvičky
2 lžíce
Ocet balsamico di modena
2 lžíce
Extra panenský olivový olej
150 ml
Jogurt bílý
1 lžíce
Med květový český
0.5 plodu
Šťáva z pomeranče
1 lžíce
Křen
3 lžíce
Pažitka
Mlýnek mořská sůl
Mlýnek pepř čtyř barev

Pečený vánoční salát
400 g
Batát
100 g
Cibule žlutá
149 g
Mrkev
99 g
Pastinák
199 g
Syrová řepa
5 stroužků
Česnek balený
3 lžíce
Extra panenský olivový olej
2 ks
Jarní cibulka

Ochucený cottage k pečenému salátu
180 g
Cottage
0.5 plodu
Šťáva z citronu
3 stroužky
Česnek balený
1 špetka
Mlýnek mořská sůl
Mlýnek pepř čtyř barev

Příprava

1

Postup bramborový salát s červenou řepou:

Nejprve dejte vařit brambory ve slupce do osolené vody.
2
Nechte je poté vychladnout a nakrájejte na kolečka.
3
Vejce uvařte natvrdo. Nechte je vychladnout, oloupejte a nakrájejte k bramborám.
4
Přidejte na proužky nakrájenou řepu, nivu na kostičky a prolisovaný česnek.
5
Promíchejte s majonézou, octem a nakrájeným koprem.
6

Postup bramborový salát s křenem a jablkem:

Brambory nechte ve slupce a uvařte v osolené vodě doměkka.
7
Poté je nechte zchladnout, oloupejte a nakrájejte na plátky.
8
Přesypte je do mísy, zalijte octem, olejem a dochuťte solí a pepřem.
9
Řapíkatý celer nakrájejte a dejte vařit do osolené vody na 30 vteřin.
10
Poté prudce zchlaďte a nechte okapat. Jablka a ředkvičky nakrájejte na kolečka a přidejte k bramborám.
11
Jogurt smíchejte s medem, vymačkanou šťávou z pomeranče a dochuťte solí a pepřem.
12
Křen očistěte a nastrouhejte.
13
Bramborový salát promíchejte s nasekanou pažitkou, řapíkatým celerem, strouhaným křenem a ochuceným jogurtem.
14

Pečený vánoční salát:

Předehřejte troubu na 220 °C. Batáty omyjte a nakrájejte podélně na dlouhé hranolky.
15
Veškerou zbylou zeleninu oloupejte. Cibuli nakrájejte na měsíčky, mrkev a pastinák na kolečka, řepu na stejně velké kusy.
16
Zeleninu promastěte olejem, přendejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte zhruba 40 minut.
17
Cottage sýr smíchejte se šťávou z citronu, prolisovaným česnekem, solí a pepřem.
18
Ještě teplou zeleninu promíchejte s ochuceným cottagem a nakrájenou jarní cibulkou.