Gratinované brambory


Připraveno za
70 min
Náročnost

Kategorie
  • Přílohy
  • Zeleninová jídla
Dříve se brambory považovaly za léčivou surovinu a také za pokrm nejchudších lidí. Dnes je to spíše naopak. Výraz gratinované pochází z Francie a představuje způsob pečení, při kterém vzniká krusta ze strouhaných sýrů.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

1 kg
Brambory A
1 stroužek
Česnek
80 g
České máslo 84 % mléčného tuku
250 ml
Smetana ke šlehání 33%
1 lžička
Sůl
0.25 lžičky
Pepř
0.25 lžičky
Muškátový oříšek
100 g
Gouda 48%

Příprava

1
Brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.
2
Přesypejte brambory do velké mísy a propláchněte vodou, zbavíte je tak přebytečného škrobu.
3
Přeceďte je a pořádně osušte.
4
Zapékací nádobu vymažte lžičkou másla.
5
Do větší pánve pak vložte zbytek másla, smetanu ke šlehání a zvyšte plamen.
6
Jakmile se začne vařit, přidejte najemno nasekaný česnek, plátky brambor, nastrouhaná muškátový oříšek, sůl a pepř.
7
Mírně povařte po dobu 10 minut.
8
Brambory odstavte z plamene, směs přesuňte do zapékací nádoby, zarovnejte, posypejte nastrouhaným sýrem a vložte do předehřáté trouby.
9
Pečte 45 minut při 180 °C.