Vegan lasagne s červenou čočkou


Připraveno za
80 min
Náročnost

Kategorie
  • Hlavní jídla
  • Večeře
  • Vegan
  • Těstoviny a nudle
Milujete těstoviny? A co takhle vyzkoušet veganskou verzi oblíbených lasagní? Přesně tuhle pochoutku jsme pro vás připravili. Tak už na nic nečekejte a pusťte se do příprav.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

Omáčka
100 g
Červená čočka loupaná celá
2 lžíce
Olej
2 ks
Cibule bílá
2 stroužky
Česnek
1 ks
Mrkev
200 g
Tempeh BILLA Naše BIO
100 g
Rajčatový protlak
1 l
Rajčatová passata
1 hrst
Čerstvá bazalka
Sůl
Pepř
Sladká červená paprika

Bešamel
200 g
Kešu ořechy - jádra
200 ml
Voda
1 lžička
Hořčice plnotučná
1 lžíce
Lahůdkové droždí
0.5 ks
Citrónová šťáva
0.5 lžičky
Sůl
300 g
Lasagne bolognese

Příprava

1
Kešu ořechy na bešamel namočte alespoň na hodinu do vody.
2
Červenou čočku důkladně propláchněte a uvařte do měkka, přibližně 7 minut, aby byla na skus, ale nebyla rozvařená. Mezitím nakrájejte cibuli a česnek na menší kousky, mrkev a tempeh nastrouhejte nahrubo.
3
Na oleji osmažte česnek a cibuli, když začnou zlátnout, přidejte mrkev, tempeh a krátce opečte. Nalijte rajčatovou passatu, rajčatový protlak, uvařenou červenou čočku, pár lístků čerstvé bazalky a vařte alespoň 5 minut. Dochuťte solí a pepřem.
4
Namočené kešu ořechy sceďte a dejte do mixéru s čistou vodou, hořčicí, lahůdkovým droždím, citrónovou šťávou a solí.
5
Zapékací formu vymažte olejem. Klaďte vrstvu plátku těstovin, vrstvu směsi s čočkou, trochu kešu bešamelu. Takto opakujte, než bude zapékací mísa plná a celá směs spotřebovaná (poslední vrstva bude směs čočky a bešamel). Záleží dle velikosti nádoby, mě to vyšlo cca na 6 vrstev.
6
Pečte v předem vyhřáté troubě na 200 °C. Nejdříve 30 minut zakryté, poté ještě dopečte dalších 30 minut odkryté.