Vánoční kapr jinak: Kapří hranolky s citronovo–koprovým dipem


Připraveno za
60 min
Náročnost

Kategorie
  • Hlavní jídla
  • Předkrmy
  • Přílohy
  • Sezónní recepty
Kapr k Vánocům jednoznačně patří. Ať už si ho přinesete domů už připraveného, nebo vám plave týden před Štědrým večerem ve vaně, je to tradice, kterou si mnoho Čechů užívá stejně jako zapalování svíček na adventním věnci a rozbalování dárků. Pro všechny, kteří chtějí letos do hlavní role vánoční tabule obsadit kuřecí řízky, lososa nebo třeba obalovaný celer, ale kapra se přesto nechtějí vzdát, máme minimalistický recept, který tuhle tradici zachrání. Vyzkoušejte kapří hranolky a citronovo–koprovým dipem, které můžete uzobávat i po večeři.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

Kapří filet
2 ks
Bílek
Strouhanka
Slunečnicový olej s vitaminem D
Mlýnek mořská sůl
Mlýnek pepř čtyř barev
Hladká mouka
Hladkolistá petržel

Dip s koprem
200 ml
Zakysaná smetana
Citronová kůra
0.5 ks (šťáva)
Citróny
2 lžíce
Majonéza s obsahem vaječného žloutku
Čerstvý kopr

Příprava

1

POSTUP KAPŘÍ HRANOLKY

Kapra osušte, osolte a opepřete.
2
Z vaječných bílků vyšlehejte sníh.
3
Petrželku nasekejte na větší kusy a smíchejte strouhanku s bylinkami.
4
Kapra nakrájejte na tenké proužky, které pak obalte v mouce, vyšlehaném sněhu a bylinkové strouhance.
5
Hranolky smažte v rozpáleném oleji dozlatova.
6

POSTUP CITRONOVO–KOPROVÝ DIP

Citron omyjte v teplé vodě, osušte a nastrouhejte jeho kůru.
7
Dejte pozor, abyste nestrouhali bílou část, která je velmi hořká.
8
Zakysanou smetanu smíchejte s trochou majonézy, přidejte citronovou šťávu, kopr, sůl a pepř.
9
Dip posypte citronovou kůrou a přidejte snítku kopru na ozdobu.