Terina z červené řepy a kozího sýra


Připraveno za
80 min
Náročnost

Kategorie
  • Předkrmy
  • Svačiny
  • Večeře
  • Zeleninová jídla
  • Vegetarián
  • Bezmasá jídla
Lahůdka, kterou si můžete dát k svačině i snídani se bude skvěle vyjímat i na svátečním stole jako předkrm. Terina z kozího sýra a červené řepy je perfektní občerstvení pro každou příležitost. Příprava je snadná, ale na výsledek si budete muset chvíli počkat.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

Na 10 kusů
  • 1 kg
    Červená řepa
  • Sůl
  • Pepř
  • Extra panenský olivový olej
  • 1 snítka
    Čerstvé oregáno
  • 300 g
    Čerstvý kozí sýr
  • 100 g
    Sýr Philadelphia
  • 1 snítka
    Tymián
  • 2 lžíce
    Nasekaná pažitka
  • 80 g
    Pekanové ořechy
  • 1 lžíce
    Krystalový cukr
  • 1 snítka
    Čerstvá šalvěj
  • 2 lžíce
    České máslo 84 % mléčného tuku

Příprava

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Připravte si formu na terinu nebo chleba o rozměru přibližně 25×8 cm. Vymažte ji trochou olivového oleje a vyložte několika kousky potravinové fólie, s přesahem přes okraje. Polovinu oregana nakrájejte nadrobno a zašlehejte do kozího sýra. Přimíchejte sme­tanový sýr s tymiánem, pažitkou, ½ lžičky mletého černého pepře a ½ lžičky soli. Zakryjte a dejte vychladit do lednice.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Bulvy červené řepy opatrně nakrájejte na mandolíně nebo velmi ostrým nožem na 2 mm plátky. Do připravené formy nejprve vyskládejte vrstvy plátků červené řepy, které se musí lehce překrývat. Na konci je ořízněte tak, aby lícovaly s okraji formy. Poté naneste tenkou vrstvu směsi kozího sýra. Tento postup opakujte, dokud nenaplníte celou formu. Vše zakončete vrstvou červené řepy. Všechny vrstvy vždy řádně stlačte a uhlaďte, abyste vytlačili přebytečný vzduch.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Po okraj naplněnou formu přikryjte potravinovou fólií, zatěžkejte a dejte přes noc zchladit do lednice. Pekanové ořechy nejprve zlehka opečte na menší nepřilnavé pánvi. Následně je zasypte cukrem a míchejte tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí a nezkaramelizuje. Hotové ořechy přesypte na plech vyložený pečicím papírem a nechte zchladnout.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    V další pánvi rozehřejte 2 lžíce másla, přidejte šalvěj, zbývající lístky oregana a restujte několik minut dokřupava. Hotové bylinky shrňte na kuchyňskou utěrku, nechte okapat a osolte dle chuti.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Vychlazenou terinu vyndejte z lednice, sejměte z ní potravinovou fólii a vyklopte na prkénko. Pomocí přesahující fólie ze dna formy vyjměte opatrně celou terinu a fólii poté odstraňte. Navrch dejte opečené ořechy obalené v cukru a křupavé bylinky.
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    Terinu nakrájejte ost­rým nožem na plátky a podávejte například s opečeným toustem.