Sýrový koláč s rajčaty, olivami a bazalkou


Připraveno za
90 min
Náročnost

Kategorie
  • Hlavní jídla
  • Svačiny
  • Večeře
  • Vegetarián
Slané koláče jsou výtečnou svačinou, ale snadno zastanou i hlavní chod. Věříme, že i vy máte ten svůj oblíbený. A třeba se jím dnes stane sýrový koláč s rajčaty od Mamachef. Gramáž pro čtyři osoby nakrmí čtyři velké hladovce, ale z jednoho koláče uděláte i osm trojúhelníčků.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

  • 250 g
    Mouka pšeničná
  • 70 g
    České máslo 84 % mléčného tuku
  • 75 g
    Zakysaná smetana
  • 20 g
    Grana padano, strouhaný sýr
  • 30 g (studená)
    Voda
  • Mlýnek pepř čtyř barev
  • Mlýnek mořská sůl

Náplň
  • 350 g
    Rajčata
  • 100 g
    Zakysaná smetana
  • 250 g
    Smetana ke šlehání 33%
  • 3 ks
    Žloutek
  • 1 ks
    Čerstvá BIO vejce 6 ks M
  • 1 rchovatá lžička
    Kukuřičný škrob
  • 100 g
    Gouda 48%
  • 60 g
    Grana padano, 15 měsíců zrání
  • 1 stroužek
    Česnek balený
  • 125 g
    Mozzarella
  • 50 g
    Řecké olivy kalamata
  • Čerstvá bazalka
  • Čerstvé oregáno
  • Mlýnek pepř čtyř barev
  • Mlýnek mořská sůl

Dokončení
  • Strouhanka
  • Čerstvá bazalka

Příprava

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Všechny suroviny na korpus vložte do mísy od robotu a s nástavcem na třená těsta nechte vypracovat hladké elastické těsto. Při ručním zpracování nejprve na pracovní ploše pomocí prstů spojte mouku s máslem do podoby drobenky.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Dále přidejte sůl, pepř, sýr, zakysanou smetanu, vodu a vypracujte hladké nelepivé těsto. Vodu přidávejte postupně dle potřeby.⁠
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Z těsta vytvořte kouli, zabalte ji do potravinové fólie a nechce cca 15 minut odpočinout v lednici.⁠
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Těsto vyválejte na pomoučené pracovní ploše na středně silný plát.⁠
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Poté těsto přesuňte do máslem vymazané koláčové formy (průměr 24 cm), přitlačte ke stěnám a přesahující kraje odkrojte (nechte ale malý přesah přes formu, těsto se při pečení stáhne).⁠
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    Dno propíchejte vidličkou a pečte při teplotě 180 °C cca 10–15 minut.⁠
  7. accessibility.recipes.cookingstep
    Mezitím si připravte náplň. Rajčata omyjte, osušte a nakrájejte na kolečka. Dejte stranou do misky nebo na talíř.⁠
  8. accessibility.recipes.cookingstep
    Ve střední míse společně smíchejte zakysanou smetanu, smetanu ke šlehání s rozšlehaným vejcem a žloutky.
  9. accessibility.recipes.cookingstep
    Dále přidejte škrob, nastrouhaný ementál, parmezán nebo Grana Padano, utřený stroužek česneku, nasekané bylinky, čerstvě mletý pepř a 1–2 lžičky soli.
  10. accessibility.recipes.cookingstep
    Dno předpečeného těsta posypte vrstvou strouhanky. Na ni položte vrstvu nakrájených rajčat a zalijte připravenou sýrovou náplní.
  11. accessibility.recipes.cookingstep
    Poté posypte rozdrobenou mozzarellou (nebo nakrájenou na kolečka), kterou předem lehce vymáčkněte od přebytečné vody.
  12. accessibility.recipes.cookingstep
    Na mozzarellu rovnoměrně rozprostřete zbytek rajčat a na kolečka nebo půlky nakrájené olivy.
  13. accessibility.recipes.cookingstep
    Pečte na 180 °C asi 35 minut, dokud nebude koláč na povrchu zlatavý.
  14. accessibility.recipes.cookingstep
    Nechte vychladnout a poté ideálně zatuhnout v lednici. Rajčata během pečení pustí vodu, a tak při krájení horkého koláče nebude jeho střed tuhý.
  15. accessibility.recipes.cookingstep
    Pokud chcete podávat tento pokrm horký, doporučujeme upéct jednotlivé porce: mini koláče.
  16. accessibility.recipes.cookingstep
    Před podáváním dozdobte čerstvou bazalkou.