Salát z pečené zeleniny s čočkou a fetou


Připraveno za
60 min
Náročnost

Kategorie
  • Hlavní jídla
  • Saláty
  • Večeře
  • Zeleninová jídla
Ani na podzim se nemusíte vzdávat zeleninových salátů. Stačí jen čerstvou zeleninu vyměnit za pečenou. Podzimní zeleninové jídlo z pekáčku, které vám dodá potřebnou energii a zahřeje vás během chladných podzimních dnů. Připravit si tuto luštěninovou pochoutku k obědu či k večeři můžete i ze zbylé čočky a zeleniny.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

150 g
Černá čočka
Oblíbená zelenina - cuketa, papriky, máslové žampiony
1 ks
Česnek balený
3 lžíce
Extra panenský olivový olej
150 g
Čerstvý přírodní sýr
1 hrst
Hladkolistá petržel
1 lžíce
Akátový med
Šťáva z limetky
100 g
Feta
Sůl
Pepř

Příprava

1
Propláchnutou černou čočku zalijte v hrnci zhruba čtyřnásobným množstvím vody a vařte cca 20 minut (v průběhu vaření́ lehce osolte a zamíchejte). Zrníčka budou lehce měkká́, ale stále na skus. Poté slijte přebytečnou vodu.
2
Mezitím si připravte zeleninu. Vybrané druhy oloupejte (pokud je potřeba), očistěte a nakrájejte. Česnek nechte v celku, jen seřízněte vršek.
3
Veškerou zeleninu dejte do většího pekáčku vyloženého pečicím papírem, zakápněte olivovým olejem, osolte a opepřete. Česnek nezapomeňte dát řeznou stranou dolů.
4
Pečte ve vyhřáté troubě na 175 °C doměkka, cca 15–20 minut.
5
Stroužky upečeného česneku vyjměte ze slupky, rozmačkejte vidličkou, smíchejte s čerstvým sýrem a částí nasekané́ petrželky. Osolte, opepřete, přidejte lžíci medu a zakápněte šťávou z limetky nebo citronu.
6
Do pekáčku s pečenou zeleninou přidejte hotovou čočku a promíchejte.
7
Zasypte sýrem Feta, posypte zbylou nasekanou petrželkou a podávejte s dipem.