Salát z pečené zeleniny s čočkou a fetou


Připraveno za
60 min
Náročnost

Kategorie
  • Hlavní jídla
  • Saláty
  • Večeře
  • Zeleninová jídla
Ani na podzim se nemusíte vzdávat zeleninových salátů. Stačí jen čerstvou zeleninu vyměnit za pečenou. Podzimní zeleninové jídlo z pekáčku, které vám dodá potřebnou energii a zahřeje vás během chladných podzimních dnů. Připravit si tuto luštěninovou pochoutku k obědu či k večeři můžete i ze zbylé čočky a zeleniny.
Suroviny na
 
porce

  • 150 g
    Černá čočka
  • Oblíbená zelenina - cuketa, papriky, máslové žampiony
  • 1 ks
    Česnek balený
  • 3 lžíce
    Extra panenský olivový olej
  • 150 g
    Čerstvý přírodní sýr
  • 1 hrst
    Hladkolistá petržel
  • 1 lžíce
    Akátový med
  • Šťáva z limetky
  • 100 g
    Feta
  • Sůl
  • Pepř

Suroviny

Suroviny na
 
porce

  • 150 g
    Černá čočka
  • Oblíbená zelenina - cuketa, papriky, máslové žampiony
  • 1 ks
    Česnek balený
  • 3 lžíce
    Extra panenský olivový olej
  • 150 g
    Čerstvý přírodní sýr
  • 1 hrst
    Hladkolistá petržel
  • 1 lžíce
    Akátový med
  • Šťáva z limetky
  • 100 g
    Feta
  • Sůl
  • Pepř

Příprava

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Propláchnutou černou čočku zalijte v hrnci zhruba čtyřnásobným množstvím vody a vařte cca 20 minut (v průběhu vaření́ lehce osolte a zamíchejte). Zrníčka budou lehce měkká́, ale stále na skus. Poté slijte přebytečnou vodu.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Mezitím si připravte zeleninu. Vybrané druhy oloupejte (pokud je potřeba), očistěte a nakrájejte. Česnek nechte v celku, jen seřízněte vršek.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Veškerou zeleninu dejte do většího pekáčku vyloženého pečicím papírem, zakápněte olivovým olejem, osolte a opepřete. Česnek nezapomeňte dát řeznou stranou dolů.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Pečte ve vyhřáté troubě na 175 °C doměkka, cca 15–20 minut.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Stroužky upečeného česneku vyjměte ze slupky, rozmačkejte vidličkou, smíchejte s čerstvým sýrem a částí nasekané́ petrželky. Osolte, opepřete, přidejte lžíci medu a zakápněte šťávou z limetky nebo citronu.
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    Do pekáčku s pečenou zeleninou přidejte hotovou čočku a promíchejte.
  7. accessibility.recipes.cookingstep
    Zasypte sýrem Feta, posypte zbylou nasekanou petrželkou a podávejte s dipem.