Pečené brambory s espumou


Připraveno za
60 min
Náročnost

Kategorie
  • Přílohy
Pečené brambory už jste někdy určitě jedli a dobře je znáte. Říká vám však něco slovo espuma? Jestli ne, pak vězte, že v kulinářském světě se jedná o pěnu, kterou připravíte ve šlehačkové láhvi – espumě. Nemusíte se ničeho bát, protože přípravou této skvělé přílohy vás ve videu provede sám Roman Staša.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

500 g
Brambory A
1 balení
Gorgonzola
500 ml
Smetana ke šlehání 33%
1
Hladkolistá petržel
2 ks
Cibule žlutá
2 ks
Červená cibule
10 g
Zázvor
200 ml
Červený vinný ocet
3 ks
Bobkový list
5 ks
Nové koření
80 g
Krystalový cukr
2 snítka
Rozmarýn
3 ks
Čerstvé chilli papričky
1 hrst
Čerstvá pažitka
2 ks
Česnek balený
Mořská sůl jemná
Pepř

Příprava

1
Brambory dáme na plech, osolíme, opepříme, přidáme česnek, cibuli a vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme asi 30 minut nebo do zezlátnutí.  
2
Ve velkém hrnci svaříme vodu, cukr, bobkový list, nové koření, vinný ocet a sušený zázvor. Mezitím cibuli nakrájíme na kolečka a vložíme do zavařovací sklenice společně s rozmarýnem. Jakmile rozvar přejde varem, zalejeme cibuli a necháme marinovat. Po vychladnutí můžeme zavřít a skladovat až tři týdny v lednici. 
3
Stonky petržele spaříme minutu v horké vodě a ihned přesuneme do ledové vody s ledem. 
4
Smetanu a gorgonzolu vložíme do hrnce a vaříme 3 minuty. Poté rozmixujeme dohladka, přecedíme přes jemné síto a vložíme do espumy. 
5
Brambory vytáhneme z trouby, stroužky česneku očistíme, pokrájíme cibuli.
6
Brambory servírujeme zasypané chilli, česnekem, petrželí, cibulí, a pažitkou, vše společně promícháme.
7
Espumu dáme vedle do misky.