Pečené brambory s espumou


Připraveno za
60 min
Náročnost

Kategorie
  • Přílohy
Pečené brambory už jste někdy určitě jedli a dobře je znáte. Říká vám však něco slovo espuma? Jestli ne, pak vězte, že v kulinářském světě se jedná o pěnu, kterou připravíte ve šlehačkové láhvi – espumě. Nemusíte se ničeho bát, protože přípravou této skvělé přílohy vás ve videu provede sám Roman Staša.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

  • 500 g
    Brambory A
  • 1 balení
    Gorgonzola
  • 500 ml
    Smetana ke šlehání 33%
  • 1
    Hladkolistá petržel
  • 2 ks
    Cibule žlutá
  • 2 ks
    Červená cibule
  • 10 g
    Zázvor
  • 200 ml
    Červený vinný ocet
  • 3 ks
    Bobkový list
  • 5 ks
    Nové koření
  • 80 g
    Krystalový cukr
  • 2 snítka
    Rozmarýn
  • 3 ks
    Čerstvé chilli papričky
  • 1 hrst
    Čerstvá pažitka
  • 2 ks
    Česnek balený
  • Mořská sůl jemná
  • Pepř

Příprava

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Brambory dáme na plech, osolíme, opepříme, přidáme česnek, cibuli a vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme asi 30 minut nebo do zezlátnutí.  
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Ve velkém hrnci svaříme vodu, cukr, bobkový list, nové koření, vinný ocet a sušený zázvor. Mezitím cibuli nakrájíme na kolečka a vložíme do zavařovací sklenice společně s rozmarýnem. Jakmile rozvar přejde varem, zalejeme cibuli a necháme marinovat. Po vychladnutí můžeme zavřít a skladovat až tři týdny v lednici. 
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Stonky petržele spaříme minutu v horké vodě a ihned přesuneme do ledové vody s ledem. 
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Smetanu a gorgonzolu vložíme do hrnce a vaříme 3 minuty. Poté rozmixujeme dohladka, přecedíme přes jemné síto a vložíme do espumy. 
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Brambory vytáhneme z trouby, stroužky česneku očistíme, pokrájíme cibuli.
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    Brambory servírujeme zasypané chilli, česnekem, petrželí, cibulí, a pažitkou, vše společně promícháme.
  7. accessibility.recipes.cookingstep
    Espumu dáme vedle do misky.