Pečené batáty s cottagem


Připraveno za
60 min
Náročnost

Kategorie
  • Hlavní jídla
  • Přílohy
  • Zeleninová jídla
  • Vegetarián
Znáte batáty? Tyto sladké brambory se používají jak do sladkých receptů, tak především do těch slaných. Vyzkoušejte tuto jednoduchou, ale náramně chutnou úpravu, kterou ocení nejen vegetariáni.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

4 ks
Batát
2 svazky
Jarní cibulka
300 g
Emmental blok
2 ks
Čerstvé chilli papričky
Pažitka
2 balení
Cottage
Olivový olej extra panenský
Mlýnek mořská sůl
Mlýnek pepř čtyř barev

Příprava

1
Plech vyložte pečicím papírem a zakápněte olivovým olejem.
2
Očistěte batáty, rozkrojte je na půlky, potřete olivovým olejem, posolte a dejte péct do předem předehřáté trouby na 190 °C.
3
Pečte asi 20 minut, dokud batáty trošku nezměknou.⁠
4
Mezitím nakrájejte jarní cibulku, chilli a pažitku najemno a nastrouhejte sýr emmentaler.
5
Změklé batáty vyndejte na chvíli z trouby, polévkovou lžící vydlabejte, dejte do misky a přidejte cibulku, chilli a sýr.
6
Pořádně promíchejte, vložte zpět do batátů a pečte 15 minut.
7
Mezitím, co se nám batáty pěkně dopékají, připravte dip.
8
Jarní cibulku a chilli papričku nakrájejte úplně najemno.
9
Promíchejte s cottage sýrem, osolte, opepřete a případně přidejte trošku olivového oleje. Lehce rozmačkejte vidličkou.
10
Batáty vytáhněte z trouby, ozdobte dipem a pažitkou.⁠