Kachní paštika s redukcí z portského vína


Připraveno za
90 min
Náročnost

Kategorie
  • Předkrmy
Vaření z vína je skoro stejně populární jako jeho samotné pití. Není divu, dodává jídlu skvělou chuť a finální šmrnc. Přidejte kapku vína k pečenému nebo dušenému masu, zelenině nebo vyzkoušejte naši neodolatelnou paštiku z kachních jater s redukcí z portského vína.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

350 g
Kachní játra
60 g
Anglická slanina plátky
95 g
Brusinky lesní
40 g
České máslo 84 % mléčného tuku
150 ml
Portské víno
75 ml
Smetana ke šlehání 33%
25 ml
Koňak
1.5 lžíce
Slunečnicový olej s vitaminem D
2.5 lžíce (rozpuštěné)
České máslo 84 % mléčného tuku
0.5 lžičky
Čerstvé oregáno
0.5 lžičky
Rozmarýn
2 stroužky
Česnek balený
1 ks
Cibule žlutá
Mlýnek mořská sůl
Mlýnek pepř čtyř barev
Červený pepř

Příprava

1
Portské víno nejprve přelijte do menšího hrnce a na mírném plameni zredukujte na dvě třetiny.
2
Kachní játra očistěte a dejte stranou. Cibuli nakrájejte na kostičky, anglickou slaninu překrojte na proužky a bylinky nasekejte nadrobno.
3
Do pánve nalijte olej, přidejte slaninu a krátce opečte. Poté přisypte cibuli a krátce orestujte. Postupně přidejte také očištěná játra a restujte dál.
4
Hotové kusy jater dávejte stranou a pokračujte s další várkou. Jakmile jsou všechna játra hotová a z pánve pryč, přisypte do ní česnek, bylinky a promíchejte.
5
Zredukované víno nechte lehce zchladnout a přidejte k němu česnek, bylinky, opečená játra a cibuli se slaninou.
6
Vše rozmixujte do hladké směsi, do které pak postupně přidávejte máslo, smetanu, koňak, sůl a pepř.
7
Do čistých sklenic dejte lžíci brusinek a část paštiky. Nechte ztuhnout v lednici, poté zalijte rozpuštěným máslem a ozdobte červeným pepřem a sekaným rozmarýnem.