Gravlax z lososa s červenou řepou


Připraveno za
70 min
Náročnost

Kategorie
  • Předkrmy
Už jste někdy slyšeli o gravlaxu z lososa? Gravlax – gravad lax, znamená ve švédštině pohřbený losos. Recept se připraví tak, že se filet z lososa naloží do suché marinády ze soli a nechá se uležet. My vám dnes ukážeme recept na gravlax s červenou řepou.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

2 filet
Losos divoký
2 kg
Sůl
1 kg
Červená řepa
80 g
Čerstvý kopr
10 g
Bobkový list
10 g
Nové koření
10 g
Celý pepř
4 ks
Pomeranče
6 ks
Citróny
0.06 l
vodka

Příprava

1
Čerstvý filet z lososa omyjte a osušte. Kůži ponechte.
2
Mezitím rozmixujte syrovou řepu, kopr, nakrájenou dužinu z citronů a pomerančů, citronovou a pomerančovou kůru, koření a vybraný alkohol. 
3
Do mísy nasypte cukr krystal a sůl, přidejte rozmixovanou směs a dobře promíchejte.
4
Na dno plechu nebo pekáčku vlijte polovinu směsi, položte na ni filet z lososa a na něj přidejte zbytek tak, aby byl filet celý zakrytý i po stranách.
5
Zabalte do potravinové fólie a nechte 2 dny marinovat v lednici.
6
Poté lososa vyjměte z řepné směsi, omyjte a osušte. Následně krájejte na tenké plátky bez kůže.