Domácí ratatouille


Připraveno za
60 min
Náročnost

Kategorie
  • Hlavní jídla
  • Večeře
  • Přílohy
  • Vegetarián
  • Vegan
V tomto celosvětově známém receptu má hlavní slovo zelenina. A to na plné čáře. V ratatouille najdete lilek, cuketu, rajčata, papriku a třeba i česnek nebo cibuli. Zeleninové kombo, které bez problému zastane hlavní jídlo, ale může fungovat také jako příloha.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

150 g
Lilek
200 g
Cuketa
100 g
Paprika žlutá
400 g
Rajčata (Oloupaná a nakrájená)
100 ml
Extra panenský olivový olej
100 g
Cibule žlutá
5 stroužků
Česnek
1 svazek
Čerstvé bylinky
Mlýnek mořská sůl
Mlýnek pepř čtyř barev

Příprava

1
Lilky a cukety opláchněte ve studené vodě a konce odkrojte.
2
Lilek nakrájejte na zhruba 2cm kostky, lehce je osolte a dejte na talíř. Nechte stranou 30 minut, aby se takzvaně vypotily.
3
Cuketu nakrájejte na asi 2cm kostky a dejte stranou.
4
Omyté a vypeckované papriky nakrájejte na stejné kostky jako cuketu.
5
Připravte si loupaná rajčata. Vodu v hrnci přiveďte k varu, z rajčete odstraňte zbytek stopky (škrabkou vyloupněte/vyšťourněte) a jeho spodní stranu nařízněte do kříže.
6
Nakrátko rajče ponořte do vroucí vody, na cca 10–15 sekund, dokud se naříznutá slupka nezkroutí.
7
Tu pak stáhněte, dužinu nakrájejte na kostky a přendejte do misky. 
8
Lilky sceďte a osušte. Do pánve přilijte polovinu olivového oleje a na středním plameni smažte lilky cca 15 minut.
9
Postupně můžete přidávat olivový olej, pokud ho lilky nasají.
10
Do hrnce (ohnivzdorného kastrolu) nalijte trošku olivového oleje.
11
Přidejte nakrájenou cibuli, stroužky česneku a zlehka smažte na mírném plameni 4 minuty. Promíchávejte vařečkou, pak přidejte rajčata a svazek bylinek.
12
Jako další přidejte nakrájené papriky a cukety, lehce osolte a povařte na mírném plameni 20 minut.
13
Hotové lilky vsypte do kastrolu k ostatní zelenině.
14
Vyjměte svazek bylinek a česnek a dochuťte solí a hojným množstvím pepře.
15
Servírujte na talíři a posypte bylinkami.