Plněné brambory hasselback


Připraveno za
70 min
Náročnost

Kategorie
  • Předkrmy
  • Večeře
  • Přílohy
Hledáte způsob, jak ozvláštnit bramborovou přílohu? Vyzkoušejte brambory hasselback, které hravě zastoupí i hlavní chod. Pokud přemýšlíte nad tím, kde se vzalo jejich zvláštní jméno, pak vězte, že je odvozené od názvu restaurace, kde je v roce 1940 upekli poprvé.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

4 ks
Brambory A
100 g
Anglická slanina plátky
100 g
Cheddar plátky
Zakysaná smetana
Olivový olej extra panenský
Sůl
Pepř
Pažitka

Příprava

1
Brambory omyjte a každou zespodu trošku seřízněte, aby se nekymácela. Bramboru položte mezi dvě vařečky a ostrým nožem ji nakrájejte na tenké plátky. Díky vařečkám ji nedokrojíte celou a brambora tak zůstane vcelku. 
2
Brambory vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem, každou potřete olivovým olejem, osolte, opepřete a pečte v troubě vyhřáté na 200 °C cca 1 hodinu. Brambory nechte trošku vychladnout a poté do zářezů vsuňte plátky sýra.
3
Brambory vraťte na chvilku zpět do trouby, aby se sýr rozpustil. Mezitím nasucho opražte slaninu a poté ji rozdrobte.
4
Na každou bramboru dejte lžíci zakysané smetany, posypte slaninou, nasekanou pažitkou a můžete podávat.

Další recepty