10 receptů s cuketou, které ještě neznáte!
Jste milovníci cukety? Nebo naopak odpůrci? Často slýcháváme, že cuketa nemá chuť, a proto není dobrá. Právě naopak! Díky tomu je velmi variabilní a můžete ji využít ve spoustě různých receptů! Také se dá jíst i syrová, takže nemusíte vůbec řešit, jako třeba u lilku, jestli je dost uvařená. Záleží jen na tom, jak ji máte nejraději.
Cukety je nejlepší jíst hlavně během sezony (od června cca do září), budou nejchutnější a nezatíží vaši peněženku! Poptejte se příbuzných či sousedů se zahrádkou, dost možná pěstují právě i tuto skvělou zeleninu! Nebo máte záhon nebo políčko vy sami? Příští rok se můžete pustit do pěstování! Cuketa není náročná plodina, nemusíte se vůbec bát.
A co z cuket ukuchtit?
Zeleninové lasagne
Všemožná ragú
Cukeťáky
Máte hodně cukety a nevíte, co z ní připravit? Nejjednodušší možnost jsou rozhodně cukeťáky – cuketové bramboráky. Ideální poměr je 1:1 brambory a cuketa, ale můžete si ho přizpůsobit. Potom přidejte vajíčko, mouku, česnek a majoránku, jak jste zvyklí.
Špízy nejen s masem
Cudle
Klasické francouzské ratatouille
Ve francouzském Nice je ratatouille doma. Ale díky své skvělé chuti se rozšířilo do celého světa a vychutnáváme si jeho obměny i my. Uvařte doma verzi od Food Therapy by Denisa, jedné z našich autorek skvělých receptů!
Na gril jen tak
Netradiční verze hranolek
Polévka pro každou příležitost
Ani cuketová polévka není žádným nesmyslem. Cuketu můžete přidat jak do klasické minestrone, tak lze zkusit čistě cuketovou. Na cibulce a česneku osmahněte cuketu, zalijte vývarem, povařte, rozmixujte a zalijte smetanou. K servírování přidejte parmezán, bagetku a máte výbornou a lehkou večeři jedna radost!
Do pečení!
Nevíte, jak dostat do dětí zeleninu co nejefektivněji? Přece ve sladkém dezertu! :) Ne, nezbláznili jsme se. Cuketu můžete přidat do všemožných receptů, ideálně do těch čokoládových, tam se totiž schovají úplně bez problému. Taková hrnková buchta je pro tyto experimenty naprosto ideální.
Dobrou chuť!