10 receptů s cuketou, které ještě neznáte!

Title photo by Caroline Attwood on Unsplash

Jste milovníci cukety? Nebo naopak odpůrci? Často slýcháváme, že cuketa nemá chuť, a proto není dobrá. Právě naopak! Díky tomu je velmi variabilní a můžete ji využít ve spoustě různých receptů! Také se dá jíst i syrová, takže nemusíte vůbec řešit, jako třeba u lilku, jestli je dost uvařená. Záleží jen na tom, jak ji máte nejraději.


Cukety je nejlepší jíst hlavně během sezony (od června cca do září), budou nejchutnější a nezatíží vaši peněženku! Poptejte se příbuzných či sousedů se zahrádkou, dost možná pěstují právě i tuto skvělou zeleninu! Nebo máte záhon nebo políčko vy sami? Příští rok se můžete pustit do pěstování! Cuketa není náročná plodina, nemusíte se vůbec bát.

A co z cuket ukuchtit?

Zeleninové lasagne

Už vás nudí klasické lasagne s boloňskou omáčkou? Vyzkoušejte jejich odlehčenou verzi, doplněnou o výtečnou bylinkovou ricottu. Věříme, že vás mile překvapí! Případně můžete zkusit i nepečené, takzvané raw, lasagne. Na jejich přípravu je právě cuketa naprosto ideální.

Všemožná ragú

Nebaví vás brambory jako klasická příloha? Nebo se snad snažíte snížit počet sacharidů ve své dietě? A nebo máte jednoduše chuť na zeleninové ragú? Určitě nešlápnete vedle, když ho k večeři nebo obědu ukuchtíte podle našeho receptu, třeba jako přílohu ke krkovici. V receptu je sice trochu masa i v ragú, ale dá se snadno vynechat.

Cukeťáky

Máte hodně cukety a nevíte, co z ní připravit? Nejjednodušší možnost jsou rozhodně cukeťáky – cuketové bramboráky. Ideální poměr je 1:1 brambory a cuketa, ale můžete si ho přizpůsobit. Potom přidejte vajíčko, mouku, česnek a majoránku, jak jste zvyklí.


Photo by Jez Timms on Unsplash

Špízy nejen s masem

Špízy jsou skvělý způsob, jak ozvláštnit běžné jídlo. Jsou sice trochu pracnější, ale strávníci je zbožňují. Nebaví vás klasický špíz – maso-cibule-paprika-klobása? Cuketovo-uzeninové špízy s tzatziki dresinkem budou rozhodně hvězdou mezi ostatními jídly! Ale pokud by vám tam maso přece jen chybělo, máme pro vás i takovou variaci.

Cudle

Překlep to není. Cudle = cuketové nudle jsou výdobytkem posledních let. Cukety naškrábejte na tenké proužky škrabkou nebo pomocí spiralizéru, bleskurychle osmahněte na pánvičce a použijte jako běžné špagety. S rajčatovou omáčkou, tuňákem, ale také třeba s boloňskou! Pokrm bude lehčí, bezlepkový a hlavně neobvyklý.

Klasické francouzské ratatouille

Ve francouzském Nice je ratatouille doma. Ale díky své skvělé chuti se rozšířilo do celého světa a vychutnáváme si jeho obměny i my. Uvařte doma verzi od Food Therapy by Denisa, jedné z našich autorek skvělých receptů!


Photo by Max Delsid on Unsplash

Na gril jen tak

Cuketa je výborná na grilu i samotná. Nakrájejte ji na větší kolečka, pomažte olejem s kořením dle chuti a grilujte až bude podle vašich představ. Můžete si ji přihodit na talíř jako přílohu k masu, nakrájet do salátu nebo zbaštit jen tak.

Netradiční verze hranolek

Kdo by hranolky nemiloval. A tyto křupavé, obalené ve strouhance s parmezánem a mandlemi si zamilujete na první ochutnání. Nevěříte? Pak byste se do nich měli pustit ještě dnes a přesvědčit se!

Polévka pro každou příležitost

Ani cuketová polévka není žádným nesmyslem. Cuketu můžete přidat jak do klasické minestrone, tak lze zkusit čistě cuketovou. Na cibulce a česneku osmahněte cuketu, zalijte vývarem, povařte, rozmixujte a zalijte smetanou. K servírování přidejte parmezán, bagetku a máte výbornou a lehkou večeři jedna radost! 


Photo by Patrick Selin on Unsplash

Do pečení!

Nevíte, jak dostat do dětí zeleninu co nejefektivněji? Přece ve sladkém dezertu! :) Ne, nezbláznili jsme se. Cuketu můžete přidat do všemožných receptů, ideálně do těch čokoládových, tam se totiž schovají úplně bez problému. Taková hrnková buchta je pro tyto experimenty naprosto ideální.


Dobrou chuť!

Redakce Gusto Academy