Zeleninové ratatouille


Připraveno za
60 min
Náročnost

Kategorie
  • Hlavní jídla
  • Vegetarián
  • Bezlepkové
Ratatouille určitě znáte z populárního animáku s nadaným myšákem. Pojďte si tuto francouzskou specialitu připravit i doma a překvapte rodinu zeleninovou večeří, která stojí za zopakování!

Suroviny

Suroviny na
 
porce

1 ks
Lilek
2 ks
Cuketa
4 ks
Šalotka
250 g
Rajčata cherry červená oválná
2 ks
Paprika červená
1 ks plechovka
Loupaná rajčata
3 stroužky
Česnek
200 g
Quinoa
Olivový olej extra panenský
Rozmarýn
Tymián
Pepř
Sůl

Příprava

1
Nakrájejte lilek, šalotky a rajčata na kostičky, papriky na kratší proužky, tři stroužky česneku na jemné plátky.
2
Cukety rozkrojte podél a nakrájejte na půl centimetrové⁠ kousky.
3
Ve středním hrnci (nejlépe litinovém) rozpalte olivový olej, na něm dozlatova opečte nejprve lilek, pak i papriky, rajčata, šalotky a nakonec česnek a cuketu.
4
Zalijte rajčaty z plechovky (včetně šťávy), promíchejte a duste pod pokličkou půl hodiny.
5
Quinou propláchněte ve vodě a vařte do změknutí.
6
Jakmile bude zelenina pěkně měkká a pustí šťávu, odstavte z vařiče, posolte a opepřete.
7
Přidejte dvě lžíce studeného olivového oleje, tymián, rozmarýn a podávejte společně s quinoou.⁠

Další recepty