
Zeleninové lasagne s bylinkovou ricottou
Připraveno za
80 minNáročnost
Kategorie
- Hlavní jídla
- Večeře
- Těstoviny a nudle
- Vegetarián
I bez masa je můžete zkusit, přesně tak! Tyto jarní zeleninové lasagne jsou ztělesněním svěžích chutí, tak neváhejte dlouho a pusťte se do vaření. U větších jedlíků vydá základní recept na 4 porce, případně na 6.
Suroviny na
porce
Bešamel
- 50 gČeské máslo 84 % mléčného tuku
- 80 gHladká mouka
- 600 mlČerstvé plnotučné mléko 3,5% tuku
- 0.5 lžičkyMuškátový oříšek
- Mořská sůl jemná
Bylinková ricotta
- 250 gSýr ricotta
- 1 ksČesnek
- Mořská sůl jemná
- 1 hrstČerstvé oregáno
Zeleninová náplň
- 100 gZelený chřest
- 400 gCuketa
- 2 stonkyJarní cibulka
- 200 gMražený hrášek
- 200 gCherry rajčata větvičková
- 1 hrstČerstvá bazalka
Ostatní
- 12 plátkůLasagne nevaječné
- 150 gParmigiano reggiano, strouhaný sýr
- Čerstvá bazalka
- Mořská sůl jemná
Suroviny
Suroviny na
porce
Bešamel
- 50 gČeské máslo 84 % mléčného tuku
- 80 gHladká mouka
- 600 mlČerstvé plnotučné mléko 3,5% tuku
- 0.5 lžičkyMuškátový oříšek
- Mořská sůl jemná
Bylinková ricotta
- 250 gSýr ricotta
- 1 ksČesnek
- Mořská sůl jemná
- 1 hrstČerstvé oregáno
Zeleninová náplň
- 100 gZelený chřest
- 400 gCuketa
- 2 stonkyJarní cibulka
- 200 gMražený hrášek
- 200 gCherry rajčata větvičková
- 1 hrstČerstvá bazalka
Ostatní
- 12 plátkůLasagne nevaječné
- 150 gParmigiano reggiano, strouhaný sýr
- Čerstvá bazalka
- Mořská sůl jemná
Příprava
- accessibility.recipes.cookingstepTroubu předehřejte na 180 °C a veškerou zeleninu omyjte a očistěte.
- accessibility.recipes.cookingstepChřest nejdříve oloupejte a odřízněte tužší konce. Vařte ho v osolené vroucí vodě asi 30 vteřin a poté prudce zchlaďte. To samé opakujte s hráškem.
- accessibility.recipes.cookingstepCukety nakrájejte na půlměsíčky a opečte na suché pánvi, poté osolte. Cherry rajčata nakrájejte na plátky a jarní cibulku nadrobno.
- accessibility.recipes.cookingstepRicottu ochuťte prolisovaným česnekem, solí a nadrobno nakrájeným oregánem.
- accessibility.recipes.cookingstepPoté si připravte bešamel.
- accessibility.recipes.cookingstepV hrnci rozpusťte máslo, přisypte mouku a zarestujte. Postupně přidávejte mléko a provařte cca 20 minut.
- accessibility.recipes.cookingstepNa závěr dochuťte strouhaným muškátovým oříškem a solí.
- accessibility.recipes.cookingstepPekáč o velikosti 20 cm×28 cm vymažte teplou bešamelovou omáčkou a zaskládejte v tomto pořadí: tři plátky lasagní, bešamel, cuketa, chřest, hrášek, ricotta, jarní cibulka, parmezán.
- accessibility.recipes.cookingstepTakto vše třikrát zopakujte. Poslední vrstvu lasagní potřete bešamelem, ozdobte plátky rajčat a posypte parmezánem.
- accessibility.recipes.cookingstepPečte 45 minut, dokud lasagne nezměknou a sýr nezezlátne. Po dopečení ozdobte čerstvou bazalkou.